X

Numai un al doilea referendum ar justifica o amânare a Brexitului (Jean Asselborn)

Numai decizia Guvernului britanic de a organiza un al doilea referendum în vederea tranşării problemei ieşirii din Uniunea Europeană (UE) ar putea justifica o amânare a Brexitului, a apreciat vineri ministrul luxemburghez de Externe Jean Asselborn, relatează Reuters, potrivit news.ro .

Regatul Unit urmează să părăsească UE la 29 martie, după cei doi ani prevăzuţi de Articolul 50 al Tratatului UE în acest sens, însă ipoteza unei amânări a Brexitului face obiectul unor intense speculaţii după ce Parlamentul de la Westminster a respins acordul încheiat de premierul Theresa May cu Cei 27.

Citește și : Trump: Cohen „minte în scopul obţinerii reducerii condamnării la închisoare”

O asemenea amânare este necesar să fie aprobată – în unanimitate – de către Cei 27, iar numeroşi lideri europeni au subliniat că este necesar ca Londra să aibă în acest sens un plan de bătaie convingător.

Jean Asselborn a fost mai precis cu privire la care ar putea să fie cerinţele europenilor.

”Numai decizia de a organiza un al doilea referendum ar putea să ne determine să prelungim (termenul-limită de doi ani al ieşirii prevăzut de) Articolul 50”, a declarat el la o prezentare, alături de premierul Xavier Bettel, a măsurilor adoptate de către Guvern în vederea pregătirii Luxemburgului de un Brexit fără acord.

Theresa May se opune în mod categoric organizării unui al doilea referendum – care nu este nici preferinţa laburiştilor.

Însă Parlamentul britanic se opune, în acelaşi timp, unui “no deal” – ale cărui consecinţe ar fi extrem de păgubitoare pentru economia britanică, ceea ce nu lasă se vadă o ieşire clară din impas.

Citește și : Camera Reprezentanţilor va verifica dacă Trump l-a îndemnat pe Cohen să mintă despre proiectul imobiliar din Rusia

”Mingea este în terenul Londrei. Trebuie să ne spună ce vrea”, a comentat Xavier Bettel.

”Ne aflăm într-o situaţie în care nu ştim, în continuare, în ce direcţie merg lucrurile (…). responsabilitatea este a Londrei”.

Aproximativ 6.000 de britanici trăiesc la Luxemburg.

Tags: brexitJean AsselbornreferendumRegatul Unituniunea europeana
Categorii: Diaspora