X

Număr record de 71,1 milioane de persoane deplasate pe plan intern în 2022 (raport)

Un număr record de 71,1 milioane de persoane au fost înregistrate în 2022 ca deplasate pe plan intern, o creştere cu 20% faţă de anul precedent, pe fondul exodurilor masive provocate de conflicte ca invazia rusă din Ucraina, dar şi calamităţi ca inundaţiile din Pakistan, relevă un raport comun realizat de Internal Displacement Monitoring Centre (IDMC) şi Norwegian Refugee Council (NRC), citat joi de AFP, potrivit agerpres.

Dintre aceştia, numărul persoanelor nou deplasate a crescut cu aproape 61 de milioane, cu 60% mai mult faţă de 2021.

Citeşte şi: Trei membri ai unei organizaţii infracţionale, inculpaţi de Parchetul European, condamnaţi în urma unor înţelegeri cu justiţia croată în schimbul recunoaşterii vinei – Black News

Este “extrem de mult”, a declarat pentru AFP directoarea IDMC, Alexandra Bilak.

“O mare parte din creştere este cauzată, desigur, de războiul din Ucraina, dar şi de inundaţiile din Pakistan, de noile conflicte şi de cele în curs, precum şi de o serie de catastrofe care s-au produs din America până în zona Pacificului”, a explicat aceasta.

Numărul celor deplasaţi pe plan intern din cauza conflictelor a ajuns în 2022 la aproape 28,3 milioane, adică aproape dublu faţă de anul precedent şi de trei ori mai mult faţă de media anuală din ultimul deceniu.

Pe lângă cei 17 milioane de deplasaţi intern în Ucraina, opt milioane de persoane au fost alungate din casele lor de inundaţiile catastrofale din Pakistan. Africa subsahariană a înregistrat la rândul ei 16,5 milioane de strămutaţi, peste jumătate din cauza conflictelor, în principal în Republica Democratică Congo şi Etiopia.

Numărul persoanelor deplasate pe plan intern urmează să mai crească şi în acest an. În Sudan, luptele începute luna trecută au forţat deja peste 700.000 de oameni să se refugieze în alte părţi din ţară.

“De la începutul celui mai recent conflict, în aprilie, am înregistrat deja acelaşi număr de deplasări cât în întregul an 2022. Evident, situaţia din teren este foarte instabilă”, a notat Alexandra Bilak.

Aproape trei sferturi dintre persoanele deplasate intern trăiesc în doar zece ţări: Siria, Afganistan, Republica Democrată Congo, Ucraina, Columbia, Etiopia, Yemen, Nigeria, Somalia şi Sudan, în ordinea descrescătoare a numărului respectivelor persoane. Multe dintre acestea sunt victime ale unor conflicte începute cu ani în urmă, dar pentru majoritatea noilor deplasări pe plan intern sunt responsabile catastrofele naturale: 32,6 milioane de oameni au fost nevoiţi să-şi abandoneze casele din acest motiv în 2022, cu 40% mai mulţi decât în 2021.

Citeşte şi: Şefa diplomaţiei franceze îndeamnă China să îşi exercite influenţa asupra Rusiei pentru oprirea războiului din Ucraina

Aceste crize suprapuse creează “furtuna perfectă”, a atenţionat secretarul general al NRC Jan Egeland.

“Conflictele şi catastrofele şi-au dat mâna anul trecut pentru a agrava vulnerabilităţile şi inegalităţile preexistente, provocând deplasări de populaţie la o scară nemaiîntâlnită”, a subliniat acesta într-un comunicat în care denunţă şi criza alimentară mondială, acutizată de războiul din Ucraina, care a “subminat ani de progres”. 

Tags: AfganistanAlexandra BilakcolumbiaEtiopiaInternal Displacement Monitoring Centre (IDMC)NigeriaNorwegian Refugee Council (NRC)Republica Democrată CongoRepublica Democratică CongosiriasomaliaSudanucrainaYemen
Categorii: Știrile zilei