X

Număr record de persoane angajate în 2024: peste zece mii au fost încadrate în câmpul muncii

Număr record de persoane angajate în 2024: peste zece mii au fost încadrate în câmpul muncii

Număr record de persoane angajate. Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă anunță că de la începutul acestui an au fost încadrate în câmpul muncii peste 10 mii de persoane. Ministerul Muncii își propune că până la sfârșitul acestui an numărul acestora să crească cu încă opt mii. În timp ce unii spun că au găsit cu ușurință un job, alți spun că întâmpină dificultăți.

Victoria Smirnova este una dintre persoanele care acum trei luni și-a găsit de lucru cu ajutorul Agenției de Ocupare a Forței de Muncă. Căutarea noului job nu a durat mai mult de trei săptămâni, spune femeia, potrivit radiomoldova.md.

Citește și: Kievul anunţă că vrea să oblige Moscova, prin ofensiva în Rusia, la negocieri ‘echitabile’

„M-am angajat acum trei luni, angajarea a fost foarte reușită, nu a fost greu să-mi găsesc acest loc de lucru. Am fost înregistrată ca șomer, au spus că o să am indemnizație din partea statului, mi-au spus obligațiile mele, drepturile mele ca șomer. Chiar din prima zi mi-au oferit o ofertă cu loc de lucru”, a relatat femeia.

Majoritatea celor cu care am stat de vorbă au spus că nu găsirea unui loc de muncă este cea mai mare provocare, pentru un șomer, ci obținerea unui salariu pe măsura așteptărilor.

„Sunt din 99 plecat din țară, am venit înapoi. – E greu de găsit? – Nu, e mai problematic cu salariul”;

„Relativ, depinde de domeniu și depinde de cât ești gata să faci, să te implici pentru un loc de muncă și pentru un salariu adecvat”;

„E foarte greu pentru că cerințele sunt mari în primul rând, fiecare dorește un personal deja pregătit, cu studii și salariile sunt mici, foare mici”, au spus oamenii.

Cele mai multe persoane și-au găsit un loc de muncă în domeniile industria prelucrătoare, construcții, agricultură, administrație publică, sănătate și asistență socială. Ministerul Muncii își propune ca până la sfârșitul anului numărul persoanelor angajate să ajungă la 18 mii.

Citește și: 278 de secții de votare vor fi deschise în străinătate

„În acest an, productivitatea în ceea ce privește numărul de persoane plasate în câmpul muncii este cea mai mare din ultimii șapte ani. Asta înseamnă că reformele noastre dau rezultate, dar totodată trebuie să continuăm, să îmbunătățim procesul, să digitalizăm, să lucrăm mult mai bine cu angajatorii”, a declarat Alexei Buzu, ministrul Muncii.

Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă anunță că în anul 2022, au fost angajate 8.234 de persoane, iar în 2023, numărul celor angajați a ajuns la 11.062, ceea ce ar însemna că aproape 25% din toți șomerii din Republica Moldova au fost ajutați de către autorități să-și găsească un job.

Tags: angajateBuzu:job
Social