Număr record de proiecte culturale va finanța Ministrul Culturii. Cine sunt norocoșii?

Publicat:

Număr record de proiecte culturale va finanța Ministrul Culturii. Cine sunt norocoșii?

Ministerul Culturii va finanța, în anul 2024, un număr record de 84 de proiecte culturale, elaborate de organizațiile necomerciale. Lista inițială a câștigătorilor a fost completată ca urmare a identificării unor resurse suplimentare, în sumă de circa două milioane de lei. Astfel, comparativ cu anul 2023, în anul curent bugetul alocat pentru concursul de finanțare a proiectelor culturale aproape că s-a dublat – de la 7,4 milioane de lei la peste 14 milioane.

Din cele 84 de proiecte câștigătoare, 74 obțin finanțare la categoria „anuale”, iar celelalte 10 se înscriu la „multianuale” – o categorie nouă, inclusă în acest an. O altă noutate a concursului din 2024 este majorarea plafonului maxim solicitat: de la 200 de mii de lei (anterior) la 300 de mii lei pentru proiectele anuale și până la 900 de mii lei pentru cele multianuale. De asemenea, au fost incluse două arii tematice noi – diplomație culturală și rezidențe de creație -, fapt care explică interesul sporit pentru concurs, numărul semnificativ de proiecte culturale înaintate și calitatea lor.


„Având în vedere interesul sporit pentru acest concurs, numărul mare de proiecte eligibile, valoarea și impactul lor artistic și social, Ministerul Culturii a decis să majoreze suma alocată cu încă două milioane de lei. Drept urmare, acum suma totală a bugetului alocat pentru proiectele culturale a crescut la 14 milioane de lei. Este dovada angajamentului nostru de a sprijini diversitatea și bogăția inițiativelor culturale din Republica Moldova și de a dezvolta scena culturală națională”, a spus Ministrul Culturii, Sergiu Prodan.

Reamintim că la această ediție a concursului au fost înaintate 170 de proiecte culturale elaborate și înaintate de către 126 de organizații necomerciale din țară – asociații obștești, uniuni de creație, fundații și instituții private. Și aici numărul e aproape dublu comparativ cu anul trecut, când au fost depuse 93 de proiecte.

Membrii Comisiei de evaluare (Eugenia Bejan, Ion Budeci, Andrei Chistol, Orest Dabija, Alexandru Leancă, Emilian Galaicu-Păun, Svetlana Pociumban, Diana Silivestru, Valeria Suruceanu, Victoria Tkacenco și Maria Șleahtițchi) au selectat 114 proiecte (103 proiecte anuale si 11 proiecte multianuale), ce au acumulat punctajul de trecere – peste 60 de puncte.

Suma totală solicitată de proiectele eligibile selectate se ridică la 35.714.315 mln de lei, ceea ce depășea esențial suma de 12 milioane, alocată în acest scop. Respectiv, Ministerul Culturii a identificat și a decis majorarea cu încă două milioane de lei a bugetului. La fel, au fost revizuite bugetele de la toate proiectele, conform cheltuielilor eligibile.

Pentru a decide lista finală a proiectelor câștigătoare, Comisia s-a condus de Regulamentul concursului, care stipulează că acestea se stabilesc „prin punctajele obținute, în descreștere: de la 100 la 60 de puncte sau de la 100 până la epuizarea bugetului stabilit pentru fiecare arie tematică în parte”. Drept urmare, au fost selectate doar proiectele care s-au încadrat în limitele bugetului disponibil.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Andrei Năstase vede o CONSPIRAȚIE între PSRM și PAS: ‘Sunt pregătit să rămân singurul candidat independent’

Andrei Năstase vede o CONSPIRAȚIE între PSRM și PAS: 'Sunt pregătit să rămân singurul candidat independent' Candidatul „independent” Andrei Năstase vede o CONSPIRAȚIE între PSRM...

Aeroportul din Chișinău ar putea fi inclus în lista bunurilor care nu pot fi privatizate. Vot pozitiv în Guvern

Aeroportul din Chișinău ar putea fi inclus în lista bunurilor care nu pot fi privatizate. Vot pozitiv în Guvern Aeroportul Internațional Chișinău ar putea fi...

Un asteroid se apropie de Pământ: Călătorește cu peste 40.000 de mile pe oră

Un asteroid se apropie de Pământ: Călătorește cu peste 40.000 de mile pe oră Un asteroid care călătorește cu peste 40.000 de mile pe oră...

Transnistria ar putea rămâne fără metan începând cu anul 2025

Transnistria ar putea rămâne fără metan începând cu anul 2025 Începând cu anul 2025, Ucraina va sista tranzitul de gaz rusesc pe teritoriul său, ceea...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.