Numărul bebeluşilor alăptaţi natural a scăzut îngrijorător

Publicat:

Numărul bebeluşilor alăptaţi natural a scăzut îngrijorător

Numărul bebelușilor care sunt hrăniţi la sân a scăzut îngrijorător în Republica Moldova. Femeile renunță rapid la alăptare, din dorința de a reveni la serviciu sau alte motive. Specialiștii încurajează femeile să-și hrănească micuții cu lapte matern, pentru ca aceștia să se dezvolte sănătos.

Potrivit datelor Agenţiei Naţionale pentru Sănătate Publică, în anul 2022, peste 22.100 de copii au fost alăptaţi la sân până la vârsta de şase luni. Numărul este în scădere faţă de anul precedent, transmite tvrmoldova.md. 


După spusele pediatrilor, hrănirea cu lapte matern este foarte importantă pentru ca bebelușii să crească și să se dezvolte sănătoși.

Numărul bebeluşilor alăptaţi natural a scăzut îngrijorător

„Alăptarea la sân previne la copil, pe viitor chiar, obezitatea, maladiile cardiovasculare, îl ajută pe copil să se dezvolte psihomotor optimal. Chiar ştiinţific este demonstrat că copilaşii alăptaţi la sân au un nivel mai înalt de inteligenţă. Pentru mămică, alăptarea la sân previne cancerul mamar, cancerul ovarian. O ajută să-şi revină optimal după naşterea copilului”, Olga Cîrstea, pediatru, Institutul Mamei şi Copilului, Chişinău.

Cu toate acestea, unele mame aleg să-și hrănească bebelușii la piept pentru o perioadă mai lungă.

„Primul copil l-am alăptat doi ani şi trei luni, pentru că eu am considerat că e important să aibă vitamine, să crească sănătoasă şi pentru conexiunea care era. La primul copil, la început a fost mai dificil într-adevăr, dar cumva am depăşit”.

Ne-am informat. Acum internetul este o posibilitate de informare. Cunoaştem că este benefic alăptatul la sân, cel puţin jumătate de an”.

Iar mamele care întâmpină dificultăți în timp ce își hrănesc copiii la sân sunt îndemnate să ceară imediat ajutorul unui specialist.

Numărul bebeluşilor alăptaţi natural a scăzut îngrijorător

„Câteodată, în primele zile, săptămâni de alăptare, apar diferite probleme, fiindcă organismul mamei se schimbă. În acest proces, în această situaţie, este foarte bine venit ajutorul moaşelor, asistenţilor medicali sau specialiştilor care sunt pregătiţi în domeniul de alăptarela sân”, Sergiu Gladun, director, Institutul Mamei şi Copilului, Chişinău.

Beneficiile alăptării au fost subiectul unei caravane organizate la nivel mondial, cu sprijinul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii şi al Uniunii Europene.

„Deseori mămicile ne întreabă dacă pot să consume cafea. Răspunsul este da. Mama poate consuma o ceaşcă sau două de cafea pe zi, însă este important să o facă după ce a alăptat. Un alt mit des întâlnit este legat este despre consumul de fructe şi legume de sezon, în special cele de culoare roşie. Se spune că mama dacă le consumă ar putea trezi anumite reacţii alergice la copil. Este doar un mit, încurajăm mamele să le consume, mai ales pe cele de sezon”, Daniela Madan, consultant în nutriţie, Organizaţia Mondială a Sănătăţii în Republica Moldova.

Organizația Mondială a Sănătății încurajează angajatorii să creeze spaţii prietenoase pentru mamele care au copii mici. O companie de telefonie mobilă din Republica Moldova a ascultat acest îndemn.

„Avem un paravan, pentru ca mămicile să aibă o zonă a lor de confort şi să-şi alăpteze copilaşii. De asemenea, avem o masă de înfăşat bebeluşii, care tot se bucură de succes atunci când este nevoie de ea. De fapt, noi lucrăm în regim hibrid, mămicile pot să-şi alăpteze copilaşii în confortul casei. Iar pentru copilaşii mai mari avem un spaţiu special amenajat pentru ca ei să se joace liniştit cât părinţii lucrează”, Alina Cazanir, angajat, companie de telefonie mobilă.

Din 2022, legislaţia Republicii Moldova încurajează angajatorii să creeze servicii de îngrijire a copiilor de până la trei ani la locul de muncă.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Un cântăreţ brazilian a murit electrocutat pe scenă

Un cântăreţ brazilian a murit electrocutat pe scenă Un cântăreț brazilian a murit după ce a fost electrocutat pe scenă, în timpul unui spectacol. Ayres...

Trei filme cu Robert De Niro, în august la Warner TV

Trei filme cu Robert De Niro, în august la Warner TV Warner TV îl sărbătoreşte pe actorul şi regizorul american Robert De Niro, care împlineşte...

Hollywood-ul sprijină decizia preşedintelui Biden de a-şi încheia campania electorală: ‘Harris pentru America!’

Hollywood-ul sprijină decizia preşedintelui Biden de a-şi încheia campania electorală: 'Harris pentru America!' Hollywood-ul a reacţionat cu recunoştinţă la vestea că preşedintele SUA, Joe Biden, renunţă...

Bruce Springsteen este oficial miliardar, potrivit Forbes

Bruce Springsteen este oficial miliardar, potrivit Forbes Bruce Springsteen, muzicianul originar din New Jersey care a devenit vocea rock 'n' roll a clasei muncitoare, are...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.