Numărul cazurilor de violență în școli este în creștere. Care ar fi motivul

Publicat:

Numărul cazurilor de violență în școli este în creștere. Care ar fi motivul

Datele Politiei arată că a crescut numărul cazurilor de violenţă în școli. Numai in acest an, au fost consemnate aproape 60 de cazuri de agresiune în care au fost implicaţi peste 100 de elevi. Mai mult de jumătate dintre aceştia au fost victime ale diferitor forme de violenţă. Mai grav este că, în nouă cazuri, agresori au fost chiar profesorii, informează tvrmoldova.md.

Datele poliţiei arată că, în primele două luni ale acestui an, 57 de elevi au devenit victimele violenţei în școli. Sunt incidente care au avut loc în timpul lecţiilor, în sălile de clase sau în curtea şcolilor. Majoritatea cazurilor sunt de violenţă fizică. Au fost înregsitrate şi patru cazuri de violenţă psihică şi două  de violenţă sexuală.


FORME DE VIOLENŢĂ ÎN ŞCOLI

VICTIME                                 57 DE ELEVI
VIOLENŢĂ FIZICĂ                  51 DE CAZURI
VIOLENŢĂ PSIHOLOGICĂ     4 CAZURI
VIOLENŢĂ SEXUALĂ             2 CAZURI

OLGA SCOROPAT, reprezentant INSP: ”Motivele care generează aceste conflicte, de fapt, le găsim în interiorul familiei din care vin copiii. Este comunicarea defectuoasă între părinte şi copil.  Vârsta este aceiaşi, între 10-15 ani. Vedem că această categorie de copii sunt predispuşi de a comite aceste fapte. Cel mai des sunt implicaţi băieţii.”

În nouă cazuri, elevii au fost abuzaţi chiar de către profesori. Potrivit poliţiei, opt elevi au fost agresaţi fizic, iar unul a fost agresat psihic. Într-un singur caz a fost incepută o anchetă penala iar celelalte sunt încă în proces de examinare.

Citește și: Guțul a aterizat de la Moscova și nimeni nu i-a pus cătușe

OLGA SCOROPAT, reprezentant INSP: ”Aceste cazuri au avut loc: patru în regiunile rurale, iar cinci cazuri în regiunile urbane. Conflictul s eîncepe atunci când copilul opune rezistenţă la regulile care sunt impuse în instituţia de învăţământ. Aceasta nu este o scuză, însăşi aceste cazuri persistă şi ele sunt sancţionate în conformitate cu legislaţia în vigoare. ”

Elevii sunt implicaţi în infracţiuni şi în drum spre şcoală. Sunt înregistrate 30 de cazuri, cu şase mai mult ca anul trecut. În top rămân bătăile între elevii din zonele rurale. In urma cu două săptămâni, Ministerul Educaţiei şi Cercetării a lansat un program naţional de prevenire a bullyingului în instituţiile de învăţământ.

DAN PERCIUN, ministrul Educaţiei şi Cercetării: ” Circa 4 mii de cadre didactice din şcoli şi trei mii de educatori vor trece prin formări în acest an dedicate acestui subiect. Să afli cum să intervină atunci când există hărţuire între elevi. Bineînţeles vom discuta şi despre situaţia de violenţă între elev şi cadre didactice. Am propus şi modificări la codul educaţiei care vine să instituie anumite sancţiuni, în special de violenţp gravă, repetată comisă de elevi. ”

Părinţii sunt conștienți că fenomenul violentei in școli este grav iar responsabilitatea lor este foarte mare. Comunicarea este primordială.

Copiii de până la 16 ani nu pot fi sancţionaţi, iar răspunderea o poartă părinţii. Astfel, de la începutul anului, oamenii legii au întocmit opt procese verbale, iar cinci părinţi au fost amendaţi pentru neglijenţă.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Rusia este dispusă să exporte în continuare gaze spre Europa. Kievul vrea să-i închidă robinetul

Rusia este dispusă să exporte în continuare gaze spre Europa. Kievul vrea să-i închidă robinetul Rusia este gata să continue să livreze gaze Europei şi...

„Șansa” lui Șor nu va putea participa la alegeri

„Șansa” lui Șor nu va putea participa la alegeri Activitatea partidului politic „Șansă” ar putea fi temporar stopată, iar formațiunea nu va putea participa la...

Şefa Parchetului European vine în R. Moldova

Şefa Parchetului European vine în R. Moldova Laura Codruța Kovesi, șefa Parchetului European, va ajunge în perioada următoare la Chișinău. Vizita va avea loc în...

391 de atacuri ruse în ultimele 24 de ore în regiunea Zaporojie

391 de atacuri ruse în ultimele 24 de ore în regiunea Zaporojie Bombardamente ruse au făcut doi morţi în regiunea Zaporojie din Ucraina, a anunţat...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.