X

Numărul de decese din Italia, în creştere cu 49,4% în martie în raport cu media acestei luni în perioada 2015-2019

Italia, ţara europeană cea mai afectată de pandemia de COVID-19, a înregistrat o creştere de 49,4% a numărului de decese în martie 2020 în raport cu media acestei luni în perioada 2015-2019, relatează AFP, potrivit agerpres.

Pentru perioada cuprinsă între 20 februarie, când primul bolnav de COVID-19 a fost înregistrat, şi 31 martie, creşterea este de 38,7%, cu 25.354 mai multe decese în raport cu cei cinci ani precedenţi, potrivit comunicatului comun al Institutului naţional de statistică (ISTAT) şi al Institutului Superior al Sănătăţii (ISS).

Citește și : Lucrătorii migranţi din India s-au luat la bătaie cu forţele de ordine – VIDEO

Din cele circa 25.300 de decese suplimentare, “mortalitatea ‘directă’ care poate fi atribuită COVID-19 (…) este de circa 13.700 de decese”, potrivit comunicatului.

În ceea ce priveşte celelalte 11.600 de decese suplimentare, “cu datele de care dispunem în prezent putem doar să avansăm ipoteza a trei cauze posibile”, adaugă experţii, chiar dacă ele sunt toate legate într-un mod sau altul de pandemie.

O primă parte a acestor decese, care nu este cuantificată în cifre sau procente, ar fi fost cauzată direct de COVID-19 dar fără ca în cazul acestor persoane decedate să fie efectuate teste, ceea ce a făcut ca ele să nu apară în statistici.

O a doua parte, nici ea cuantificată, ar fi cauzată de “morţi indirecte”, respectiv complicaţii cauzate de COVID-19, ca de exemplu “disfuncţii ale rinichilor sau inimii”, potrivit experţilor, la persoane care nici ele nu au fost testate pentru depistarea infectării cu noul coronavirus.

A treia parte se referă la bolnavi decedaţi din cauza “crizei sistemului spitalicesc” care a fost depăşit iniţial de numărul bolnavilor de COVID-19 şi “teama de a merge la spital în zonele cele mai afectate”, potrivit comunicatului.

Citește și : Încă 10 persoane au fost arestate în Indonezia pentru fake-news

Aceste zone cele mai afectate sunt provincii din nordul Italiei, epicentrul epidemiei, care au înregistrat creşteri medii ale numărului de decese vertiginoase: Bergamo, +568% de decese în martie 2020 în raport cu media din precedenţii cinci ani, Cremona (+391%), Lodi (+371%) sau Brescia (+291%).

ISTAT precizează că aceste cifre se bazează pe informaţiile furnizate de 6.866 de municipalităţi din cele 7.904, câte există în peninsulă.

Italia a înregistrat până în prezent aproape 29.000 de decese la un număr de 210.000 de cazuri totale confirmate.

Tags: bergamobresciacovid-19CremonadeceseIstatitalia
Categorii: Diaspora