X

Numărul persoanelor strămutate intern a ajuns la zeci de milioane (raport)

Zece milioane de persoane au fost forțate să își părăsească domiciliile și să se mute în alte zone ale țărilor de origine din cauza conflictelor în 2018, astfel că numărul total al persoanelor strămutate intern a ajuns la 41,3 milioane, un record absolut, potrivit unui raport citat de Al Jazeera, scrie mediafax.

Informațiile sunt cuprinse într-un raport realizat de Centrul de Monitorizare a Strămutărilor (IDMC) și Consiliul Norvegian pentru Refugiați (NRC). „Este un număr uluitor”, a declarat Jan Egeland, directorul NRC.

Citește și : Pentagonul intenţionează să trimită rachete Patriot în Orientul Mijlociu pentru a contracara amenințările iraniene

Potrivit raportului, numărul celor strămutați intern în 2018 se ridică la 28 de milioane de oameni dacă sunt luați în calcul și cei strămutați din cauza calamităților naturale. Numărul total al persoanelor strămutate intern îl depășește pe cel al persoanelor care s-au refugiat în afara țării de origine.

Țara cu cele mai multe persoane strămutate intern este Etiopia, unde 2,9 milioane de oameni au trebuit să se mute în altă regiune a țării, în cele mai multe cazuri din cauza violențelor provocate în special de dispute teritoriale.

Republica Democrată Congo ocupă locul al doilea, cu 1,8 milioane de persoane strămutate intern în 2018, urmată de Siria, cu 1,6 milioane. În total, Siria are 6,1 milioane de strămutați intern, un număr similar cu cel al sirienilor care au părăsit țara din cauza conflictului.

Pe lângă cei forțați să își părăsească locuințele din cauza conflictelor, alte 17,2 milioane de persoane au ajuns în această situație din cauza calamităților naturale în 2018, potrivit raportului. Cicloanele tropicale și inundațiile au dus la strămutarea a aproape zece milioane de persoane în Filipine, China și India.

Citește și : SUA: Procurorul special Robert Mueller nu va fi audiat în Congres săptămâna viitoare (presă)

Tags: EtiopiaIDMCNRCraportrecordsiriastrămutate
Categorii: DiasporaSinteze