Numărul populaţiei ocupate în economia moldovenească a ajuns la cel mai înalt nivel din 2019

Publicat:

În trimestrul II al acestui an, forța de muncă (populația activă de 15 ani și peste) din Republica Moldova a constituit 935.100 de persoane, fiind în creștere cu 3,9% față de trimestrul II din 2022, conform rezultatelor cercetării Ancheta forței de muncă (AFM), publicată de Biroul Național de Statistică.

Datele statistice relevă că în trimestrul II 2023 populația ocupată cu vârsta de 15 ani și peste a constituit 899.600 de persoane, în creștere cu 2,4% față de trimestrul II 2022.


Cel mai înalt nivel al populaţiei ocupate din ultimii 3-4 ani

Astfel, numărul populaţiei ocupate în economia moldovenească a ajuns la cel mai înalt nivel din ultimii trei ani şi jumătate. Ultima dată când se înregistra un număr mai mare de 900.000 de persoane era trimestrul III din 2019, arată datele BNS.

Citește și : Maia Sandu: Credem că R. Moldova va fi în siguranță atunci când țara noastră va deveni stat membru la UE

Totodată, studiul relevă că cea mai mare creştere a numărului angajaţilor s-a atestat în sectorul industrial. La fel, se atestă o revenire a numărului de angajaţi în construcţii.

În acelaşi timp, rata șomajului la nivel de țară a înregistrat valoarea de 3,8% (35.600 de persoane), fiind mai mare față de nivelul trimestrului II 2022 (2,4%).

În cadrul forței de muncă, ponderea femeilor (50,1%) a fost mai înaltă în comparație cu cea a bărbaților (49,9%), iar ponderea persoanelor economic active din mediul rural a fost mai mare ca ponderea celor din mediul urban (54,5% și, respectiv, 45,5%).

Rata de participare la forța de muncă a populației de 15 ani și peste (proporția forței de muncă de 15 ani și peste în populația totală de aceeași categorie de vârstă) a constituit 45,4%, fiind în creștere față de nivelul anului precedent (în trimestrul II 2022 – 42,3%).

Rata de participare la forța de muncă a populației în vârstă de 20-64 ani (proporția forței de muncă în vârstă de 20-64 ani în populația totală de aceeași categorie de vârstă) a constituit 58,8%, fiind în creștere față de nivelul anului trecut (în trimestrul II 2022 – 54,5%), arată datele statistice.

Rata de ocupare în creştere

Potrivit BNS, ca și în cazul populației economic active, ponderea femeilor în populația ocupată este mai mare față de cea a bărbaților (50,3% femei și 49,7% bărbați), iar ponderea persoanelor ocupate din mediul rural a fost mai mare față de cea a persoanelor ocupate din mediul urban (55,1% mediul rural și, respectiv, 44,9% mediul urban). Vârsta medie a populației ocupate a fost de 44 ani.

Rata de ocupare a populației de 15 ani și peste (proporția persoanelor ocupate în vârstă de 15 ani și peste față de populația totală din aceeași categorie de vârstă) a fost de 43,7%, fiind în creștere față de nivelul anului precedent (41,3% în trimestrul II 2022). Rata de ocupare a bărbaților de 15 ani și peste (47,6%) a fost mai înaltă în comparație cu cea a femeilor (40,4%) și în mediul urban (46,7%) mai mare față de mediul rural (41,5%).

Rata de ocupare a populației în vârstă de 20-64 ani (proporția persoanelor ocupate în vârstă de 20-64 ani față de populația totală din aceeași categorie de vârstă) a fost de 56,6%, fiind în creștere față de nivelul anului precedent (53,2% în trimestrul II 2022).

22,2% din populaţia ocupată activează în agricultură

Din distribuția persoanelor ocupate după activități economice, rezultă că 22,2% au activat în sectorul agricol și 77,8% în activitățile non-agricole.

Ponderea persoanelor ocupate în industrie a constituit 15,1%, inclusiv în industria prelucrătoare – 12,9%, iar în construcții – 7,4%. În sectorul servicii au activat 55,3% din totalul persoanelor ocupate.

În repartizarea după forme de proprietate, 27,6% din populația ocupată a activat în sectorul public și 72,4% – în sectorul privat sau alte forme de proprietate.

Structura populației ocupate după statutul profesional relevă că ponderea cea mai mare revine salariaților (78,3% din total ocupare), urmați de lucrătorii pe cont propriu (17,1%) și lucrătorii familiali neremunerați (4,1%).

Marea majoritate a salariaților (87,9%) a fost angajată pe o perioadă nedeterminată de timp.

8% sunt angajaţi în baza unor înțelegeri verbale

Munca nedeclarată în rândul salariaților a constituit 8,0%, față de 6,2% în trimestrul II 2022.

Practica de angajare fără perfectarea contractelor individuale de muncă (în baza unor înțelegeri verbale) este mai frecventă printre bărbați (10,3%), decât printre femei (6,1%).

Cele mai mari ponderi ale salariaților care lucrează doar în baza unor înțelegeri verbale sunt estimate în agricultură (62,8%), construcții (12,2%), comerț (7,9%) și industrie (1,5%).

Datele studiului relevă că în sectorul informal au lucrat 17,2% din totalul persoanelor ocupate în economie.

Citeşte şi: Alaiba: Magazinele controlate de Șor din Aeroport au zile numărate

 

Ponderea persoanelor care au avut un loc de muncă informal a constituit 24,4% din totalul persoanelor ocupate. În sectorul non-agricol ocuparea informală a constituit 12,1%.

Cea mai mare pondere a persoanelor ocupate informal în activitățile non-agricole este înregistrată în construcții (68,6% din totalul persoanelor ocupate în construcții). Din numărul persoanelor ocupate informal salariații au alcătuit 27,7%.

Din totalul salariaților, 8,6% au avut un loc de muncă informal, și, în același timp, au primit salariul „în plic”, mai arată studiul.

 

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Ministrul Alaiba, în discuție cu omologul său polonez

Ministrul Alaiba, în discuție cu omologul său polonez Polonia se află pe locul șapte printre partenerii comerciali ai Republicii Moldova, iar valoarea comerțul exterior în...

România, lider în importurile de ulei de floarea soarelui din Moldova

România, lider în importurile de ulei de floarea soarelui din Moldova În 2023, România, ca stat membru al UE, a devenit lider în importurile de...

Restricțiile la importul de cereale și oleaginoase din Ucraina vor fi prelungite până la sfârșitul anului

Restricțiile la importul de cereale și oleaginoase din Ucraina vor fi prelungite până la sfârșitul anului Restricțiile la importul de cereale și oleaginoase din Ucraina...

Importul de culturi cerealiere și oleaginoase va fi licențiat provizoriu

Importul de culturi cerealiere și oleaginoase va fi licențiat provizoriu Aleșii poporului au adoptat astăzi în două lecturi un proiect de lege care prevede licențierea...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.