X

Numărul raidurilor aeriene în Yemen a scăzut semnificativ în ultimele 15 zile (ONU)

În ultimele două săptămâni, numărul bombardamentelor aeriene în Yemen a scăzut semnificativ, a afirmat vineri emisarul ONU în Yemen, Martin Griffiths, considerând că aceasta ar putea precede o încetare a focului generală în ţară, relatează AFP, potrivit agerpres.

‘Acesta este poate semnul că ceva se schimbă în Yemen”, a adăugat el în cursul unei videoconferinţe cu Consiliul de Securitate al ONU. În cursul acestei perioade raidurile s-au diminuat cu 80% în raport cu ultimele două săptămâni, a precizat emisarul.

Citește și : Berlusconi, de la congres la spital. Fostul premier italian a suferit o căzătură

În ultimele săptămâni, au fost înregistrate, pentru prima dată de la declanşarea conflictului, perioade de 48 de ore fără nicio lovitură aeriană, a indicat Martin Griffiths.

“Numim aceasta o dezescaladare” şi reprezintă “poate un pas spre o încetare a focului”, a apreciat el.

În acest sens, el a salutat din nou acordul survenit la începutul acestei luni la Riad pentru a pune capăt conflictului din sudul ţării dintre guvern şi separatişti.

Miercuri, regele Salman al Arabiei Saudite a apreciat de asemenea că acordul ar putea duce la ”discuţii de pace mai ample” pentru a pune capăt conflictului în Yemen.

Din 2015, regatul saudit conduce o coaliţie militară în Yemen pentru a combate ofensiva rebelilor houthi, susţinuţi de Iran, care au preluat controlul asupra capitalei Sanaa.

Citește și : Captură record de droguri în Rusia. Peste două tone de stupefiante, descoperite într-un laborator clandestin

Războiul din Yemen a ucis zeci de mii de oameni, în majoritate civili, potrivit unor organizaţii umanitare. Conflictul a dus la cea mai gravă criză umanitară din lume, potrivit ONU.

Organizaţia Naţiunilor Unite coordonează în Yemen peste 250 de organizaţii umanitare care ajută peste 13 milioane de yemeniţi.

Tags: lovitură aerianăMartin GriffithsONURiadYemen
Categorii: Știrile zilei