X

Numărul victimelor carvertical 18+, care raportează canalul, rămâne mic, chiar dacă sunt mii

Numărul victimelor carvertical 18+, care raportează canalul, rămâne mic, chiar dacă sunt mii

„Femeile și fetele care apar în ipostaze sexuale în video produse sau distribuite fără acordul lor sunt victime ale unui abuz și trebuie tratate ca atare. Trebuie condamnate acțiunile celor care distribuie astfel de conținuturi, dar nu acțiunile persoanelor care sunt reprezentate în video sau fotografii cu caracter sexual. Distribuirea neconsimțită a înregistrărilor cu caracter sexual, inclusiv solicitarea de bani în schimbul ștergerii sau nepublicării acestor materiale este abuz”. Este reacția Centrului Internațional „La Strada” la scandalul în jurul unui canal de Telegram denumit „carVertical” care nu are nicio legătură cu platforma oficială. Băieții din Moldova „verifică kilometrajul” fetelor, adicâ câți parteneri a avut, distribuie imagini indecente cu ele, publică numerele lor de telefon și adresele la care locuiesc, scrie realitatea.md.

În ultimele trei luni, la telefonul de încredere pentru femei și fete – 0 8008 8008 – „La Strada” a înregistrat mai multe plângeri privind privind răspândirea informației cu caracter sexual, incluzând imagini și înregistrări cu conținut sexual, prin intermediul serviciului de mesagerie instantă Telegram. Fotografii și video cu caracter sexual erau distribuite pe mai multe canaluri de Telegram, în scopul obținerii unui profit financiar pentru ștergerea acestora.

„În toată această perioadă, am asigurat asistența juridică și psihologică, pentru a pregăti femeile victime să se adreseze autorităților competente. Deseori, la astfel de acțiuni recurg foștii parteneri, care în scop de denigrare a persoanei, de lezare a onoarei și creare a suferinței psihologice distribuie materialele foto sau video cu caracter sexual. Uneori, fotografiile sau video-urile sunt create cu acordul ambilor parteneri, în timpul relației, fiind ulterior folosite de către unul din ei ca instrument de menținere a controlului sau puterii. În alte cazuri, asemenea video-uri sunt create cu ajutorul inteligenței artificiale, cu scopul de a expune și denigra imaginea persoanei”, scrie în comunicatul de presă al Centrului.

În orice situație, distribuirea neconsimțită a materialelor foto sau video ce reprezintă o persoană în ipostaze sexuale este o infracțiune. Acțiunile comise de persoanele care distribuite aceste fotografii și video sunt ilegale și trebuie raportate.

Decizia de a raporta aceste infracțiuni e deseori influențată de posibilele reacții ale societății, dar și ale autorităților.

Citește și: Președinta Maia Sandu: „România continuă să fie cel mai puternic susținător al Republicii Moldova pe plan internațional”

„Femeile care ne sesizează cazuri de violență digitală se simt rușinate, expuse public, simt că toată intimitatea lor este la vedere, deși nu poartă vină pentru faptul că acele imagini au devenit publice. Deși aparițiile pe Telegram vizează mii de femei și fete, imaginile cărora au fost distribuite, numărul femeilor care au raportat despre aceste cazuri este mic. În acest context, încurajăm femeile și fetele care au trecut prin experiențe similare, să raporteze despre aceste cazuri către autorități ori pot apela 24/24, anonim, confidențial și gratuit și la Telefonul de Încredere pentru Femei și Fete 0 8008 8008”, îndeamnă Centrul.

Orice distribuire a imaginilor foto sau video cu caracter sexual, publicate fără acordul persoanei, este o infracțiune. Prin fiecare distribuire devii complicele unei infracțiuni ce lezează demnitatea și intimitatea unei persoane și poți fi atras la răspundere. Totodată, se face apel către colegii, rudele și persoanele din cercul de încredere al persoanelor care au ajuns să fie expuse în ipostaze sexuale, în mediul virtual, fără acordul lor. Înregistrarea neconsensuală sau distribuirea imaginilor cu caracter sexual, fără acordul persoanei, este o infracțiune. Persoana care apare în astfel de înregistrări foto sau video nu poartă vină pentru conținuturile difuzate public, și anume aceste acțiuni trebuie condamnate.

„Condamnăm  și acțiunile angajatorilor care încurajează blamarea și aplicarea pedepselor pentru victimele care au ajuns să fie expuse public, împotriva voinței lor. Femeile care au devenit victime ale acestor forme de abuzuri trebuie să beneficieze de asistență și suport, inclusiv din partea angajatorului și nu pot fi pedepsite pentru acțiunile denigratoare comise în raport cu acestea”.

Amintim că Poliția Națională a pornit mai multe cauze penale și realizează un șir de măsuri procesuale și de investigație, inclusiv cu parteneri din afara țării. Cel puțin 10 victime ale fenomenului „girlvertical” au cerut ajutor de la Coaliția Națională „Viața Fără Violență”. Detaliat AICI.

Tags: Canalcarvertical 18+ipostaze sexuale
Social