X

Numele fostului cancelar german Schroeder, prezent pe o listă cu ‘inamici ai statului’ publicată de un site ucrainean

Fostul cancelar german Gerhard Schroeder se numără pe o listă cu ‘inamici ai statului’ publicată de site-ul ucrainean Mirotvorez (Peacemaker), având legătură cu Ministerul de Interne ucrainean, relatează miercuri dpa, scrie Agerpres.

Gerhard Schroeder este considerat ‘anti-ucrainean’ pentru declaraţiile făcute într-un interviu publicat în cotidianul german Aachener Nachrichten când a afirmat că el înţelege anexarea de către Rusia a peninsulei Crimeea în 2014.

Citește și : PE cere un mecanism permanent pentru apărarea principiilor democratice şi ale statului de drept în ţările UE

Lista cu ‘inamicii statului’ conţine mii de nume, inclusiv cel al fostului premier ucrainean Iulia Timoşenko. Doi indivizi ale căror nume erau pe listă au fost ucişi în 2015.

Site-ul este condus de o cunoştinţă a ministrului de interne Arsen Avakov.

În interviu, Schroeder a spus despre anexarea Crimeei: ‘Credeţi cu adevărat că vreun preşedinte rus va schimba vreodată acest lucru? Aceasta este o realitate cu care într-o zi va trebui să ne împăcăm’.

El a adăugat că peninsula Crimeea a fost un dar făcut Ucrainei de liderul sovietic Nikita Hruşciov în 1954. Atât Rusia cât şi Ucraina făceau parte din Uniunea Sovietică la vremea respectivă.

Fostul cancelar german este un prieten apropiat al preşedintelui rus Vladimir Putin.

Ministrul de externe ucrainean Pavlo Klimkin a cerut în martie sancţiuni UE împotriva lui Schroeder.

Citește și : Kurz: Austria nu va expulza unilateral niciun diplomat rus

Soţia lui Schroeder, Soyeon Schroeder-Kim, a declarat că este îngrijorată în legătură cu această listă.

‘În ţara mea şi în cultura mea nu putem înţelege un astfel de atac la adresa unui politician democrat’, a spus ea citată de RND.

Tags: Aachener NachrichtencancelarcrimeeaGerhard SchroederMirotvorezPeacemakerrusiasite
Categorii: Diaspora