X

Numirea fostul premier australian la conducerea unui minister britanic provoacă un val de polemici: ‘Este un misogin şi un homofob!’

Guvernul britanic este supus unor presiuni tot mai mari ca să renunţe la planurile sale de a-l numi pe fostul premier al Australiei, Tony Abbott, într-o înaltă funcţie în Ministerul Comerţului al Regatului Unit, criticii acuzându-l pe Abbott de atitudini misogine, informează vineri dpa, potrivit agerpres.

Tony Abbott a sosit la Londra săptămâna aceasta înainte de aşteptata sa numire la Ministerul Comerţului britanic, poziţie care l-ar împuternici să negocieze asupra tranzacţiilor globale post-Brexit.

Citeşte şi: ULTIMUL vapor pe aburi din lume s-a ciocnit de mal: 17 oameni au fost răniţi!

Însă în ultimele două zile, controversele au escaladat în condiţiile în care parlamentari ai opoziţiei au contestat vehement o astfel de numire, date fiind acţiunile din trecut împotriva lui Abbott.

Ministrul laburist pentru egalitate de şanse, Marsha de Cordova, a notat vineri pe Twitter că “este timpul ca premierul să facă ce trebuie”, după ce a trimis o scrisoare guvernului în care atenţionează că opiniile lui Abbott sunt atât “periculoase”, cât şi “dezbinătoare”.

Tony Abbott a declarat anterior că se simte “un pic ameninţat” de homosexualitate, iar în 2012 a fost acuzat de misoginism de fosta şefă a executivului australian Julia Gillard, în cadrul unui discurs exploziv în parlament.

La rândul său, lidera Scoţiei, Nicola Sturgeon l-a descris joi drept “sexist” şi a amintit de acţiunile lui trecute împotriva drepturilor comunităţii LGBTQ şi a accesului la avort. Abbott “nu este persoana care ar trebui să fie emisarul pentru comerţ al Regatului Unit”, a spus Sturgeon pentru Sky News.

Citeşte şi: Atena DEZMINTE discuţiile cu Ankara

Ministrul britanic al sănătăţii Matt Hancock a fost întrebat joi în direct la Sky News dacă el crede că Abbott este “persoana potrivită ca să ne reprezinte (pe britanici), chiar dacă el este un misogin homofob?”. Hancock a răspuns pur şi simplu că Abbott este “de asemenea un expert în domeniul comerţului”.

Actualul premier australian Scott Morrison a fost de asemenea întrebat în legătură cu această controversă. “El ştie multe despre comerţ. Îi urez numai bine fostului premier”, a spus Morrison vineri.

Tags: australiaJulia GillardLGBTQmarea britanieMarsha de CordovaMatt HancockMinisterul ComerţuluiNicola SturgeonScott MorrisonTony Abbott
Categorii: Externe