Numirile responsabililor de rang înalt la vârful armatei SUA au fost blocate de un senator controversat

Publicat:

Mandatul comandantului Corpului de puşcaşi marini americani (United States Marine Corps, USMC) se încheie luni, fără ca un succesor să fie desemnat, din cauza blocajului generalizat în privinţa numirilor responsabililor de rang înalt la vârful armatei SUA, decis de un senator republican care se opune avortului, relatează luni France Presse, potrivit agerpres.

Tommy Tuberville a declarat că nu va renunţa la deblocarea numirilor până când Pentagonul nu va reveni asupra politicii sale de asistenţă pentru femeile soldat care trebuie să călătorească în interiorul SUA pentru a face avort.


Citeşte şi: Zelenski îl face praf pe președintele bulgar din cauză că se opune înarmării Ucrainei – Black News

Chiar dacă Senatul SUA poate să aprobe astfel de numiri, de la caz la caz, în cursul unei sesiuni plenare, blocajul provocat de respectivul senator, în calitate de membru al Comisiei pentru forţele armate, împiedică ca acestea să fie aprobate direct şi în grup în cadrul acestui comitet.

Potrivit echipei sale, el împiedică aprobarea a peste 200 de nominalizări de mai multe luni.

Tommy Tuberville, un reprezentant ales din Alabama, stat foarte conservator din sudul SUA, consideră drept ilegală politica Pentagonului de sprijinire a personalului militar care doreşte să facă avort.

Ministrul apărării Lloyd Austin consideră dimpotrivă că aceasta se sprijină pe un fundament legal solid. Mai mult, Austin a avertizat că întârzierea numirii acestor responsabili militari de rang înalt ‘pune în pericol securitatea naţională a Statelor Unite şi împiedică operaţiunile normale ale Pentagonului’.

Dat fiind că mandatul său la conducerea Corpului de infanterie marină se încheie luni, generalul David Berger va fi înlocuit, cu titlu interimar, de adjunctul său, generalul Eric Smith.

Potrivit lui Colin Smith, expert în probleme de apărare la think tank-ul Rand, generalul Smith va trebui astfel să cumuleze actualul său post şi funcţia de comandant interimar.

Printre alţi înalţi responsabili militari de rang înalt al căror mandat se încheie şi trebuie schimbaţi în următoarele luni se numără şeful Statului Major Interarme american, generalul Mark Milley, şeful operaţiunilor navale, amiralul Mike Gilday, precum şi alţi înalţi responsabili militari.

‘Fără să avem conducători în funcţie, forţele militare americane vor fi supuse unui grad de risc inutil şi fără precedent într-un moment când adversarii noştri ar putea să ne pună la încercare hotărârea’, explică ministrul Lloyd Austin într-o scrisoare adresată senatoarei democrate Elizabeth Warren.

În iunie 2022, Curtea Supremă a SUA a anulat garantarea constituţională a dreptului la avort pentru femeile din SUA, lăsând la latitudinea fiecărui stat în parte să legifereze în această problemă.

Unele femei soldat, staţionate la baze în state unde avortul este de acum ilegal în majoritatea situaţiilor, trebuie să se deplaseze în statele unde această procedură este în continuare legală.

Ca reacţie la decizia înaltei curţi, Lloyd Austin a emis o directivă pentru ca Pentagonul să pună în aplicare măsuri care să faciliteze luarea unui concediu de odihnă de către membri ai forţelor armate în scopul de a ‘primi îngrijiri de sănătate reproductivă neacoperite’ şi stabilirea unor indemnizaţii pentru a-i ajuta pe aceşti militari să acopere costurile de călătorie.

Citeşte şi: Nedreptatea din Cisiordania – Black News

Tommy Tuberville a denunţat la jumătatea lunii februarie un ‘proiect radical de a facilita mii de avorturi în fiecare an pe banii contribuabililor’, motiv pentru care blochează numirile la nivelul conducerii armatei în Senat.

Potrivit lui, acest blocaj ‘nu are niciun efect’ asupra nivelului de pregătire operaţională a forţelor armate americane.

Senatorul din Alabama a avertizat deja că poziţia sa nu se va schimba până când ‘Pentagonul nu va respecta legea sau o va schimba’. ‘Este atât de simplu’, spune el. 

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Rust, difuzat în premieră la 3 ani după ce Alec Baldwin a împușcat-o pe Halyna Hutchins pe platou

Rust, difuzat în premieră la 3 ani după ce Alec Baldwin a împușcat-o pe Halyna Hutchins pe platou Filmul „Rust” va avea premiera la un...

Eșec juridic pentru X: Platforma lui Musk trebuie să plătească o amendă mare în Australia

Eșec juridic pentru X: Platforma lui Musk trebuie să plătească o amendă mare în Australia Platforma de social media X, deținută de Elon Musk, a...

O statuie a lui Trump dezbrăcat, considerată ‘deplorabilă’ de republicani

O statuie a lui Trump dezbrăcat, considerată 'deplorabilă' de republicani O marionetă de 13 metri înălţime cu chipul unui Donald Trump complet dezbrăcat a fost...

Operă de artă cu stema Țării Românești, scoasă la licitație la Barcelona. Cumpărătorul este un cetățean român și a plătit 500.000 de euro

Operă de artă cu stema Țării Românești, scoasă la licitație la Barcelona. Cumpărătorul este un cetățean român și a plătit 500.000 de euro Un cetățean...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.