X

Nutriționista Victoria Bucătaru: ,,De sărbători să nu lipsească varza de pe masă”

Nutriționista Victoria Bucătaru ne recomandă ce și cum să mâncăm de sărbători!

De sărbători să nu lipsească varza de pe masă. 🙂 Atunci când pregătim mesele festive de sărbători e imperios să luăm în calcul nu numai plăcerea gustativă, dar și beneficiile pe care le au pentru sănătatea noastră.

Se întâmplă adesea că, prin excesele noastre alimentare și nesănătoase din perioada sărbătorilor suprasolicităm ficatul, care, ulterior, nu-și mai poate îndeplini funcțiile corespunzător. În acest caz, capacitatea de detoxifiere naturală a organismului este limitată. Cum să ajutăm corpul în acest caz? Prin consumul de crudități, în special crucifere, broccoli, conopidă, varză, Kale, varza de Bruxelles și verdețuri ca spanacul, de exemplu.

Varza este importantă în procesul de detoxifiere datorită conținutului său bogat în nutrienți și compuși care sprijină activitatea enzimelor de detoxifiere din ficat, iar spanacul este bogat în clorofilă, un pigment verde care ajută la eliminarea toxinelor din corp prin legarea acestora și eliminarea lor prin sistemul digestiv.

Nutriționista Victoria Bucătaru ne recomandă ce și cum să mâncăm de sărbători!

O salată având la bază varza și spanacul ar fi binevenită acum. O atenție aparte la masa de sărbători, să acordăm și probioticelor. Printre cele mai întâlnite probiotice sunt bacteriile lactoacide și bifidobacteriile. Aceste microorganisme sunt similare cu cele care se găsesc în mod natural în tractul nostru digestiv și ajută la menținerea unei flore intestinale sănătoase, care poate fi afectată de consumul excesiv de alimente de sărbători.

Simplu și ușor găsim probiotice în următoarele alimente fermentate, cum ar fi iaurt, chefir, varză murată, castraveți murați, măsline în saramură, oțet de mere, kimchi (amestec coreean din varză murată). Să nu ne complicăm prea mult de sărbători, cred că oricine are  într-o cămară, puțină varză murată. Deși o putem servi așa simplă cum este ea, alături de leguminoase, boabe sau alte proteine, eu o prefer și o recomand în salate în combinații cu alte legume ca: morcov proaspăt, dovleac, ardei pentru un plus de nutrienți.

Nutriționista Victoria Bucătaru ne recomandă ce și cum să mâncăm de sărbători!

Varza murată mai este și o sursă bună de fibre ce contribuie la reducerea colesterolului și stimulează pierderea kilogramelor în plus. Apropo, în stările de mahmureală, la fel, consumăm varză murată. Atenție însă la cantitatea de sodiu pe care o conține, persoanele care prezintă semne de hipertensiune arterială trebuie să reducă consumul acestei legume.

Și la final, fie în stare crudă sau murată, să nu ne lipsească varza de pe masă. Să mâncăm inteligent și să gândim măreț, atât de sărbători cât și în fiecare zi!

Tags: alimentatiesărbătoriiVictoria Bucătaru
Sănătate