Nutriționista Victoria Bucătaru despre alimentație și astenia de primăvară: „Astenia nu este o afecțiune, ci o manifestare fizică și psihică a organismulu”

Publicat:

 

Nutriționista Victoria Bucătaru despre alimentație și astenia de primăvară: „Astenia nu este o afecțiune, ci o manifestare fizică și psihică a organismulu”

  • Ce metode simple sunt pentru a combate astenia de primăvară?

În primul rând trebuie să înțelegem că astenia nu este o afecțiune, ci o manifestare fizică și psihică a organismului, având una dintre cauze regimul alimentar sărac în nutrienți specific perioadei de iarnă. Pe lângă adoptarea obiceiurilor unui mod de viață sănătos: alimentație echilibrată, mers pe jos în natură, somn odihnitor și gândire pozitivă, o metodă simplă și la îndemână, dar neglijată din păcate este hidratarea.


Dincolo de alimente, apa este nutrientul principal al organismului. Însuși corpul nostru este format în proporție de 70% apă. Compoziția creierului constituie aproximativ 75% apă, iar cea a sângelui – 80% apă. Deci, să dăm acestei mașinării complexe, combustibilul său necesar pentru a funcționa în parametrii optimi. Apa transportă oxigenul și substanțele nutritive către celulele organismului prin intermediul sângelui.

Apa contribuie la eliminarea toxinelor din corp, menține funcționarea optimă a rinichilor și echilibrul acido-bazic al organismului. Și tot ea, apa, contribuie la funcționarea corectă a creierului și a sistemului nervos. Lipsa unei hidratări corespunzătoare e exact inversarea acestor acțiuni. Pasul doi e să alegem apa de calitate. Cu cât este mai bună cu atât este absorbită mai ușor prin pereții intestinului și ajunge la celule, hidratează corpul, care, își optimizează funcțiile.

Astfel, o apă de calitate înseamnă cantitate și varietate de minerale (electroliți) ca: magneziu, sodiu, potasiu. Cu o aproximație de 33ml per kilogram de apă pură, de calitate, consumată încet, cu înghițituri mici pe parcursul întregii zile, vom contribui la creșterea tonusului nostru vital și vom menține un metabolism energetic eficient. Ceea de ce avem nevoie acum la început de primăvară.

  • Când vine vorba de controlul greutăţii, contează mai mult numărul de calorii sau sursa acestora?

Controlul greutății depinde de adoptarea unui regim alimentar bogat în nutrienți, indiferent de metabolism sau moștenirea noastră genetică. În general, cauza pentru care adăugăm kg în plus este faptul că o mare parte a caloriilor consumate provin din grăsimi și carbohidrați rafinați și alimente cu o valoare nutrițională deficitară. Nu toată mâncarea este hrană pentru organism. O persoană care consumă 1500 kcal/zi, dar care are o alimentație dezechilibrată se poate îngrășa, în timp ce o persoană care consumă 2000kcal/zi într-un regim echilibrat își poate menține cu succes greutatea optimă.

Pornind de la ideea că alimentele ne oferă atât substanțe nutritive cât și kilocalorii – caloriile provenind din carbohidrați, grăsimi și proteine, pe când substanțele nutritive provenind din vitamine, minerale, fibre și compuși fitochimici, fiind noncalorice – cheia în controlul greutății este să consumăm preponderent alimentele ce au un procent ridicat de substanțe nutritive și un procent scăzut de calorii (carbohidrați, lipide și proteine). Această înțelegere ne permite să selectăm și să introducem în meniul nostru zilnic o cantitate mare de alimente care oferă o densitate nutritivă ridicată în raport cu numărul de calorii pe care le furnizează.

Prin urmare, alimentele cu cei mai mulți nutrienți per calorie sunt legumele verzi, verdețurile ca: varza, varza kale, varza de Bruxelles, spanacul, ruccola, frunzele de sfeclă mangold, năsturelul, etc. Încorporând aceste alimente, fie în salate de crudități, fie în supe-creme sau smoothie-uri, cu un raport nutrienți/calorii mai mare ne asigurăm că obținem o varietate de nutrienți importanți, cum ar fi fibrele, vitaminele, proteinele, fără a depăși în același timp și necesarul de calorii zilnice.

  • Care sunt cele mai frecvente mituri şi idei preconcepute legate de nutriţie pe care încă le mai întâlniţi?

Una dintre cele mai întâlnite idei este faptul că a te alimenta sănătos este costisitor. Alegerea unei diete sănătoase nu se limitează doar la procurarea de produse bio sau careva alimente exotice. Alimentația echilibrată este mai degrabă despre consumul de alimente naturale, crescute acasă, neprocesate, pregătite în combinații cât mai simple, evitând cele prelucrate și optând pentru produse fără aditivi chimici. Mâncarea cât mai simplă, dar variată. Ceea ce se permite crud se consumă în stare naturală, ceea ce necesită prelucrare termică se prepară fie la abur, prin fierbere sau coacere, evitând cu putință prăjitul în baie de ulei.

Ulterior, în timpul cumpărăturilor se selectează produsele de sezon, autohtone, de la producătorii locali, onești. Achiziționate într-o cantitate mai mare se pot depozita apoi în congelator și folosite la necesitate. Un aspect de neglijat este faptul de a ne gândi la costurile în timp ale sănătății noastre. Cheltuielile pe care le facem acum pentru a ne menține sănătatea, prin adoptarea unui stil de viață sănătos pot duce la economii importante pe termen lung în ceea ce privește costurile medicale care pot ulterior surveni. De pus pe gând…

  • De ce credeţi că există atât de multă confuzie în ceea ce priveşte nutriţia, dieta şi legăturile acestora cu sănătatea?

Este binecunoscut deja faptul că alimentația rațională este prima linie de apărare a organismului împotriva afecțiunilor. Dar, cu părere de rău, neștiința, evitarea de a învăța, de a ne informa, ignoranța precum și neasumarea responsabilității pentru un mod mai bun de viață pot duce la interpretări greșite și idei preconcepute despre nutriție și sănătate. Cred cu desăvârșire că suntem singuri responsabili de propria bunăstare și vitalitate. Totul pornește de la fiecare din noi în parte.

Or, educația nutrițională e imperios a fi învățată încă din fragedă copilărie, în familie, prin formarea la copii a obiceiurilor alimentare de bază corecte. Apoi, în cadrul programelor școlare să fie studiată prin cultivarea unor principii care vor fi respectate și apoi adaptate pe parcursul vieții în funcție de individualitatea fiecăruia.

Fiecare din noi are nevoi nutriționale unice, ceea ce funcționează pentru unul, nu se potrivește pentru celălalt. Astfel, poate că deja e timpul, trăind într-o lume suprasaturată de kitsch-uri, să ne ascultăm cu grijă corpul și să extragem cu atenție din fluxul informațional esența care ne valorifică, ne păstrează autenticitatea și ne îmbunătățește calitatea vieții.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

La summitul OCS de la Shanghai, Putin şi-a reiterat planul de pace în Ucraina, sinonim cu ‘capitulare’ Kievului

La summitul OCS de la Shanghai, Putin şi-a reiterat planul de pace în Ucraina, sinonim cu 'capitulare' Kievului Rusia este gata să ia în considerare...

Un mort şi trei răniţi într-un atac rusesc asupra unei instalaţii de gaze în regiunea ucraineană Poltava

Un mort şi trei răniţi într-un atac rusesc asupra unei instalaţii de gaze în regiunea ucraineană Poltava Un atac cu rachete al forţelor armate ruse...

Wizz Air va lansa alte trei curse aeriene din Chișinău

Wizz Air va lansa alte trei curse aeriene din Chișinău Compania Wizz Air a anunțat că va lansa alte trei curse aeriene. Astfel, din toamnă,...

The Telegraph: Corupția, un obstacol ce stă în calea aderării Ucrainei la NATO

The Telegraph: Corupția, un obstacol ce stă în calea aderării Ucrainei la NATO În timp ce războiul continuă, Ucraina pare tot mai departe de a...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.