O acumulare monstruoasă de reziduuri descoperită în canalizarea unui oraş din Marea Britanie, supusă unei ‘autopsii’

Publicat:

Grăsime folosită la gătit şi produse de igienă au constituit elementele principale care au condus la formarea unei acumulări uriaşe de reziduuri, numită ”fatberg”, descoperită la sfârşitul anului trecut în sistemul de canalizare al unui oraş de pe coasta sudică a Marii Britanii, conform unui studiu citat joi de Press Association, potrivit agerpres.

”Monstrul” de 64 de metri – cu o lungime mai mare decât înălţimea Turnului din Pisa – a fost descoperit anul trecut, în preajma Crăciunului, sub esplanada din oraşul Sidmouth situat în Devon.


Citește și : Phenianul a numit un nou director general al departamentului pentru afaceri cu SUA

O echipă de oameni de ştiinţă de la Universitatea Exeter a desfăşurat o ”autopsie” amănunţită a conţinutului masei uriaşe în încercarea de a rezolva misterul formării acesteia, dar şi pentru a afla dacă reprezenta un risc la adresa sănătăţii umane sau mediului înconjurător.

Cercetătorii au primit patru eşantioane din acest ”fatberg”, fiecare cântărind circa zece kilograme, după ce lucrătorii companiei South West Water au trudit opt săptămâni până au reuşit să îndepărteze masa de grăsime din sistemul canalizare. O cantitate egală cu 36 de cisterne de reziduuri a fost excavată şi transportată la o bază unde a fost transformată în energie.

Oamenii de ştiinţă au concluzionat că mostrele primite conţineau în cea mai mare parte grăsimi animale – folosite la prepararea alimentelor – la care s-au adăugat produse de igienă din gospodărie, precum şerveţele şi materiale sanitare, dar şi fibre naturale şi artificiale provenite de la rufe.

Cercetătorii au precizat că masa acumulată nu conţinea niveluri detectabile de substanţe chimice toxice, ceea ce înseamnă că, deşi reprezenta un risc de blocare a sistemului de canalizare, masa uriaşă nu ameninţa mediul înconjurător sau sănătatea umană.

”Deşi ne confruntăm în fiecare an cu circa 8.500 de cazuri de conducte înfundate, acumularea de grăsime din Sidmouth a fost de departe cea mai mare descoperită în istoria serviciului nostru”, a declarat un reprezentant al companiei South West Water, Andrew Roantree.

Citește și : Marea Britanie aşteaptă răspunsul Uniunii Europene la noua sa propunere privind Brexitul (Barclay)

”Vom folosi aceste rezultate pentru a ajuta la educare, informare şi schimbarea comportamentelor oamenilor în ceea ce priveşte lucrurile pe care le aruncă la toaletă şi chiuvetă”, a adăugat Roantree.

În anul 2017, un “fatberg” de 250 de metri lungime a fost descoperit în canalizarea de sub cartierul Whitechapel din estul Londrei. Un fragment din uriaşa masă de grăsime a fost expus la Museum of London.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Explozie puternică într-un club din Paris, provocată de o trotinetă electrică; Trei persoane au fost rănite

Explozie puternică într-un club din Paris, provocată de o trotinetă electrică; Trei persoane au fost rănite Trei persoane au fost rănite la Paris după ce...

O faimoasă stațiune din Italia este nevoită să refuze turiști din cauză că nu mai are suficientă apă

O faimoasă stațiune din Italia este nevoită să refuze turiști din cauză că nu mai are suficientă apă Așezat în vârful unui deal de pe...

Care sunt țările din Europa unde poți fi plătit pentru a fi bunic

Care sunt țările din Europa unde poți fi plătit pentru a fi bunic În unele țări europene, a fi bunic a devenit o ocupație plătită....

Tot mai multe sate din Republica Moldova aleg să se înfrățească cu localități din România. Care ar fi scopul

Tot mai multe sate din Republica Moldova aleg să se înfrățească cu localități din România. Care ar fi scopul Tot mai multe sate din Republica...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.