O altă durere de cap pentru autorităţi: Capacitatea redusă a gazoductului transbalcanic

Publicat:

O altă durere de cap pentru autorităţi: Capacitatea redusă a gazoductului transbalcanic

Republica Moldova a solicitat creșterea capacității în flux invers de-a lungul conductei transbalcanice pentru a facilita importurile regionale mai mari de gaze pe fondul riscurilor de reducere a livrărilor, scrie ICIS.

Secretarul de stat în Ministerul Energiei, Constantin Borosan, a declarat că Moldova este pregătită să găsească o soluție pentru creșterea compresiei pe traseu din motive de securitate a aprovizionării, transmite mold-street.com.


Potrivit lui, capacitatea în flux invers la punctul de interconectare transfrontalieră Grebenyky cu Ucraina ar trebui să crească de la cel puțin 4,5 milioane de metri cubi (mcm)/zi de capacitate întreruptibilă până la capacitatea sa tehnică de aproximativ 10 milioane de metri cubi/zi.

Citeşte şi: Iohannis: Vom continua să sprijinim Ucraina şi să asistăm Republica Moldova în aceste vremuri dificile

Cu toate acestea, pentru a facilita creșterea, operatorii de sisteme de transport din amonte precum Bulgartransgaz ar trebui să crească presiunea la granița cu România prin punerea în exploatare a stației de compresoare Kardam.

O altă durere de cap pentru autorităţi: Capacitatea redusă a gazoductului transbalcanic

Prin urmare, Republica Moldova a propus două soluţii. Prima ar fi ca operatorii de sisteme de transport al gazelor din țările de tranzit, Bulgaria, România, Moldova și Ucraina, să împartă costurile creşterii presiunii în conducta transbalcanică.

În acelaşi timp, oficialii moldoveni susţin că pentru funcționarea stației de comprimare din Bulgaria, care va permite creșterea capacității de transport al gazelor la punctul Grebenyky, vor fi necesari 6.300 MWh de metan în calitate de combustibil.

Dacă doar Moldova va plăti pentru gazul respectiv, atunci singura companie care va putea folosi capacitatea sporită va fi traderul de stat din Republica Moldova Energocom, a recunoscut Borosan.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Cum va fi vremea în iulie: Zile de foc, cu temperaturi insuportabile în luna lui Cuptor

Cum va fi vremea în iulie: Zile de foc, cu temperaturi insuportabile în luna lui Cuptor Serviciul Hidrometeorologic de Stat (SHS) a prezentat astăzi perspectiva...

Tîlvăr: România continuă să fie un contributor activ la întărirea capacităților de apărare ale NATO

Tîlvăr: România continuă să fie un contributor activ la întărirea capacităților de apărare ale NATO Ministrul apărării naționale, Angel Tîlvăr, a avut luni, la sediul...

Ucraina neagă afirmaţii ale Belarusului despre deplasarea unor trupe suplimentare la graniţa comună

Ucraina neagă afirmaţii ale Belarusului despre deplasarea unor trupe suplimentare la graniţa comună Kremlinul a descris luni drept un motiv de îngrijorare informaţia transmisă de...

Crește prețul gazului achiziționat de la SA „Energocom”

Crește prețul gazului achiziționat de la SA „Energocom” În luna iulie, crește prețul gazului achiziționat de la SA „Energocom”, anunță președintele Consiliului de Administrație al...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.