X

O anchetă jurnalistică scoate la iveală mai multe ilegalităţi în obţinerea paşaportului maltez

O investigaţie difuzată joi de un grup de publicaţii malteze şi britanice a dezvăluit că milionarii care vor să obţină un paşaport maltez petrec în medie 16 zile în această ţară membră a Uniunii Europene, în loc de un an de rezidenţă obligatorie, şi a denunţat existenţa unui sistem contestat de Comisia Europeană, transmite EFE, potrivit agerpres.

Detaliile au ieşit la iveală în urma unei anchete realizate ca parte a proiectului ”Passport Paper” de către mass media care fac parte din grupul Jurnalism de Investigaţie European (IJ4EU) şi care a fost coordonată de Fundaţia Daphne Caruana Galizia (după numele jurnalistei malteze de investigaţie care a fost ucisă la 16 octombrie 2017 cu ajutorul unei încărcături explozive plasate sub automobilul său în apropierea casei unde locuia, în satul Bidnija – n.r.), după analizarea unor documente ale societăţii Henley & Partners, companie cu sediul la Londra care este lider în consiliere pe probleme de cetăţenie şi rezidenţă internaţională.

Citeşte şi: Armata israeliană a BOMBARDAT Siria – Black News

Potrivit acestor documente, solicitanţii de paşaport maltez îşi reduc perioada pe care ar trebui să o petreacă în Malta făcând donaţii în bani către organizaţii caritabile locale, cumpărând un iaht sau făcându-şi abonament la un ziar. Au fost cazuri în care o persoană a reuşit să obţină paşaportul maltez la 24 de ore de la momentul în care a depus jurământul de credinţă faţă de Malta, Constituţie şi popor, scrie cotidianul Times of Malta.

Perioada de şedere de un an pentru obţinerea unui paşaport maltez a fost introdusă în 2014, după ce Comisia Europeană a semnalat că există o problemă cu ”vânzarea” acestor documente în cadrul programelor de naturalizare desfăşurate în Malta şi Cipru. În plus, în 2020, executivul european a deschis proceduri de infringement împotriva Ciprului şi a Maltei tocmai din cauza acestor sisteme de acordare a naţionalităţii unor cetăţeni extracomunitari în schimbul unei anumite ”sume de bani sau a unor investiţii” în cele două ţări, un concept care – potrivit Bruxellesului – ”subminează tocmai esenţa cetăţeniei europene”.

Ancheta jurnalistică a dezvăluit că există un sistem de notare pe puncte pentru obţinerea documentelor şi pentru reducerea timpului de rezidenţă şi că punctajul se poate îmbunătăţi, de exemplu, prin abonarea la un serviciu de telefonie sau prin donaţii către organizaţii caritabile.

Investigaţia dezvăluie că, într-un e-mail datat ianuarie 2016, Henley & Partners i-a dat sfaturi reprezentantului unui solicitant de paşaport maltez despre modul în care clientul său îşi poate îmbunătăţi punctajul, în contextul în care solicitantul petrecuse doar opt zile în Malta în timpul perioadei obligatorii de rezidenţă şi nu-şi respectase promisiunea de a deschide o afacere la nivel local.

”Ca alternativă, dacă nu este posibil să obţină toate puncte necesare în acest moment, îi sugerăm să se implice în activităţi mai simple, de pildă să facă o donaţie organizaţiilor caritabile locale sau să devină membru al unui club sportiv, cum ar fi ‘Marsa Sports Club’, etc. pentru a avea documente mai relevante”, a scris Henley & Partners, potrivit anchetei.

Un alt exemplu, publicat de Times of Malta, este al unui solicitant de paşaport maltez din Emiratele Arabe Unite, care s-a aflat în Malta pentru numai nouă ore, în septembrie 2017. ”A aterizat în Malta la 9:50, l-au luat de la aeroport şi l-au dus direct la locul unde se depun actele pentru paşaport, unde avea o programare la ora prânzului pentru a depune jurământul de credinţă, şi a revenit pe aeroport la orele 19:00”, menţionează ancheta.

Publicaţiile implicate în anchetă au prezentat mai multe exemple de cetăţeni ruşi, nigerieni şi de alte naţionalităţi care au obţinut cetăţenia malteză în doar câteva ore.

Citeşte şi: India, ţara cu cele mai multe infectări zilnice la nivel mondial – Black News

Într-un alt exemplu, jurnaliştii de investigaţie explică cum un membru al familiei regale saudite a reuşit să obţină eliminarea numelui său din Monitorul Oficial după ce i-a vorbit personal fostului premier maltez Joseph Muscat despre nemulţumirea că numele său apărea în gazeta oficială a ţării, cu toate că executivul avea obligaţia de a publica identitatea tuturor cetăţenilor naturalizaţi.

Răspunzând unor întrebări adresate de publicaţiile care au participat la investigaţie, Henley & Partners a emis o declaraţie cu titlu general în care îşi exprima mândria pentru activitatea depusă în slujba Maltei şi poporului maltez, ”prin atragerea a sute de milioane de euro”. 

Tags: Henley & PartnersJoseph MuscatJurnalism de Investigaţie European (IJ4EU)MaltaMarsa Sports ClubpasaportPassport Paper
Categorii: Diaspora