X

O avalanşă submarină ar fi putut creşte forţa devastatorului tsunami din Indonezia

O avalanşă submarină ar fi putut creşte forţa devastatorului tsunami survenit după cutremurul cu magnitudinea de 7,5 pe Richter în nordul insulei indoneziene Sulawesi, care a provocat moartea a cel puţin 1.400 de persoane, potrivit experţilor citaţi miercuri de EFE, potrivit Agerpres.

“S-au observat alunecări de teren masive de pe versanţii munţilor în jurul văii în care se situează oraşul Palu şi de-a lungul zonei de coastă (…) Astfel de alunecări de pământ ar fi putut avea loc nu doar pe uscat”, a declarat agenţiei EFE Jason R. Patton, geolog la Universitatea de Stat Humboldt din SUA. “Este prin urmare posibil ca aceste avalanşe submarine să fi contribuit la dimensiunea tsunami-ului”, a subliniat expertul referitor la valul uriaş care a provocat numeroase victime, mai ales la Palu.

Citește și : Hassan Rohani laudă Europa pentru adoptarea unui ”mare pas” în direcţia menţinerii relaţiilor de afaceri cu Iranul

Această ipoteză este împărtăşită şi de alţi experţi, precum Sukmandaru Prihatmoko, preşedintele Asociaţiei Indoneziene a Geologilor (IAGI), sau Phil Cummins, geolog la Facultatea de Ştiinţe a Pământului din cadrul Universităţii Naţional Australiană.

Potrivit lui Patton, tsunamiurile intervin după cutremurele care se produc în faliile în care două blocuri exercită presiuni frontale şi creează o mişcare verticală, în timp ce seismul din Sulawesi a fost unul prin alunecare, ceea ce nu deplasează de obicei cantităţi mari de apă. Prin urmare, la prima vedere, geologii nu se aşteptau ca acest cutremur să genereze un tsunami atât de puternic, a precizat expertul.

Potrivit martorilor, valul uriaş care a lovit oraşul Palu din Sulawesi a avut 5 metri înălţime, deşi nu există date ştiinţifice care se coroboreze această cifră. Însă în urma avalanşelor submarine, tsunami-ul ar fi putut creşte în zona de sud a golfului Palu, unde apa nu este atât de adâncă.

“Se ştie că atunci când un tsunami avansează spre ape mai puţin adânci venind dinspre ape profunde, valurile cresc în înălţime”, a precizat Patton. El a subliniat că experţii trebuie să strângă toate informaţiile necesare pentru a avea o idee exactă despre ce anume a putut provoca un tsunami de asemenea dimensiuni.

Citește și : Theresa May afirmă că preferă un Brexit fără acord, decât să accepte un acord care se aducă scindarea Marii Britanii

“Oamenii trebuie să înţeleagă că dacă trăiesc într-o ţară unde se produc cutremure frecvente şi dacă locuiesc în zona de coastă sau într-o zonă joasă, după un cutremur de 20 de secunde trebuie să se îndrepte cât mai repede spre o regiune înaltă şi să rămână acolo cât mai multe ore”, a explicat el.

Tags: avalanşăcutremurSUASulawesitsunami
Categorii: Știrile zilei