O balenă tânără A EŞUAT pe o plajă de lângă Atena

Publicat:

Un exemplar tânăr de balenă, rănit în zona cavităţii bucale, a eşuat vineri dimineaţă pe o plajă situată la sud de Atena, unde eforturile depuse de echipele de salvare sunt în curs de desfăşurare, au anunţat reprezentanţii Poliţiei portuare şi mai mulţi experţi din Grecia, informează AFP, potrivit agerpres.

“O patrulă a Poliţiei portuare şi scafandrii de la Centrul de salvare a cetaceelor din Arion sunt la faţa locului pentru a salva balena”, a anunţat biroul de presă al Gărzii de Coastă.


Citeşte şi: Ministrul Trezoreriei, Lord Agnew, demisionează din cauza gestionării ‘îngrozitoare’ a guvernului britanic a fraudei împrumuturilor Covid – Black News

Imagini difuzate de televiziunea publică ERT au arătat un medic veterinar care preleva un eşantion de sânge din corpul balenei, care îşi mişca uşor coada aflată în apă, în apropiere de plaja Flisvos din oraşul portuar Palaion Faliron.

Aimilia Drougas, oceanografă şi cofondatoare a centrului din Arion, a declarat că “balena Ziphius cavirostris (Balena cu cioc a lui Cuvier – n.r.), o specie destul de des întâlnită în Marea Egee şi în Marea Ionică, precum şi în largul insulei Creta, a fost rănită în zona cavităţii bucale”.

Cercetătorii din Arion au reperat mamiferul marin joi, la o distanţă de circa 15 kilometri, lângă plaja Vouliagmeni, şi au încercat să o dirijeze spre larg.

Însă vineri, “balena a eşuat la Flisvos şi este rănită”, a explicat aceeaşi cercetătoare, subliniind că este vorba despre un exemplar tânăr de balenă.

Potrivit lui Drosos Koutsoubas, profesor de biologie marină la Universitatea Mării Egee, citat de ERT, “elicele navelor provoacă adeseori acest gen de răni”.

Asemănătoare delfinilor, balenele Ziphius cavirostris, care au o talie medie şi o lungime maximală de şapte metri, plonjează până la adâncimi cuprinse între 1.000 şi 4.000 de metri, a declarat Aimilia Drougas.

Citeşte şi: China trebuie să-şi folosească ‘influenţa’ asupra Rusiei pentru a o descuraja să atace Ucraina (oficial american) – Black News

“Este posibil ca mamiferul să fi devenit dezorientat din cauza cercetărilor seismologice” aflate în curs de desfăşurare şi care vizează hidrocarburile din golful Kyparissia din Peloponez, a declarat Alexandros Frantzis, biolog la Institutul Pelagos.

Acel golf este “unul dintre principalele patru habitate din lume” pentru această specie. “Le distrugem căminul (…) pentru a exploata hidrocarburi”, a adăugat el.

Exemplare de balene din specia Ziphius cavirostris au eşuat în 2016 şi în 2017 în proximitatea insulelor Creta, respectiv Naxos. 

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

La summitul OCS de la Shanghai, Putin şi-a reiterat planul de pace în Ucraina, sinonim cu ‘capitulare’ Kievului

La summitul OCS de la Shanghai, Putin şi-a reiterat planul de pace în Ucraina, sinonim cu 'capitulare' Kievului Rusia este gata să ia în considerare...

Un mort şi trei răniţi într-un atac rusesc asupra unei instalaţii de gaze în regiunea ucraineană Poltava

Un mort şi trei răniţi într-un atac rusesc asupra unei instalaţii de gaze în regiunea ucraineană Poltava Un atac cu rachete al forţelor armate ruse...

The Telegraph: Corupția, un obstacol ce stă în calea aderării Ucrainei la NATO

The Telegraph: Corupția, un obstacol ce stă în calea aderării Ucrainei la NATO În timp ce războiul continuă, Ucraina pare tot mai departe de a...

NATO se pregătește să staționeze temporar o brigadă în România

NATO se pregătește să staționeze temporar o brigadă în România Înainte de summitul Alianței Nord Atlantice (NATO) de la Washington (9 - 11 iulie), Înaltul...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.