X

O bombă ghidată lansată de armata rusă a lovit un bloc de apartamente în Harkov; cel puțin 10 răniți

O bombă ghidată lansată de armata rusă a lovit un bloc de apartamente în Harkov; cel puțin 10 răniți

O bombă glisantă lansată de armata rusă a lovit miercuri seara un bloc de apartamente cu cinci etaje în Harkov, al doilea oraş ca mărime din Ucraina, provocând incendii şi rănind cel puţin 10 persoane, au declarat oficialii locali, citaţi de Reuters.

Preşedintele Volodimir Zelenski a declarat că acesta este ultimul dintr-o lungă serie de atacuri asupra oraşului, subliniind că Ucraina ar avea nevoie de mai mult ajutor din partea aliaţilor săi occidentali pentru a contracara loviturile ruse.

Pentru a opri atacurile ruseşti, “Ucraina trebuie să primească ajutorul necesar şi, cel mai important, în volum suficient din partea lumii, din partea partenerilor noştri”, a spus el. “Fiecare lider ştie exact ce trebuie făcut. Este important să fim hotărâţi”, a afirmat Zelenski într-o postare pe aplicaţia de mesagerie Telegram.

Guvernatorul regiunii Harkov, Oleh Siniehubov, a precizat că bomba a lovit spaţiul dintre etajele trei şi patru ale unei clădiri din cartierul Saltivka al oraşului.

“Mai multe etaje au fost distruse. Se verifică apartament cu apartament. Sub dărâmături s-ar putea afla oameni”, a declarat Siniehubov într-o înregistrare video postată online.

Imaginile postate pe internet arătau maşini în flăcări în faţa blocului de apartamente şi pompieri care îşi făceau loc printre dărâmăturile fumegânde pentru a intra în clădire.

Primarul oraşului Harkov, Ihor Terehov, a estimat la 10 numărul răniţilor, între care un copil de trei ani, precizând că bombe ghidate au lovit două cartiere ale oraşului.

Situat la doar 30 km de graniţa cu Rusia, oraşul Harkov – centrul administrativ al regiunii cu acelaşi nume – a fost o ţintă frecventă a forţelor ruse în cei peste doi ani şi jumătate de război.

La Kiev, şeful administraţiei militare a capitalei ucrainene a declarat că fragmente dintr-o dronă rusă doborâtă au avariat joi dimineaţă o clădire de apartamente într-unul dintre cartierele din estul oraşului. Nu există indicii că s-ar fi produs victime.

Serhii Popko a indicat pe Telegram că drona a căzut în cartierul Desnianski. Nu a avut loc niciun incendiu, iar serviciile de urgenţă verifică dacă există victime.

De la începutul invaziei în Ucraina, Rusia neagă că ar viza civili, dar a lovit în mod regulat oraşe şi sate din spatele liniei frontului.

Evocând situaţia din Ucraina, preşedintele Volodimir Zelenski a făcut miercuri seara o paralelă cu ajutorul pe care SUA şi alţi parteneri îl acordă Israelelui pentru a respinge atacurile.

“De fiecare dată în timpul atacurilor criminale iraniene în Orientul Mijlociu, vedem cum coaliţia internaţională acţionează laolaltă”, a spus Zelenski în mesajul său video zilnic către populaţie, reluând de fapt comentariile pe care le-a făcut în timpul primului atac direct lansat de Iran în aprilie asupra Israelului.

Cu acest prilej, preşedintele ucrainean a lansat un nou apel, ultimul dintr-o lungă serie, pentru un ajutor mai mare care ar urma să fie convenit în cadrul unei reuniuni preconizate să aibă loc luna aceasta în Germania şi care va fi dedicată furnizării de asistenţă militară Ucrainei. La această reuniune se aşteaptă să participe şi preşedintele SUA, Joe Biden.

Tags: armatabombă ghidatăharkovlansată
Categorii: Război in UcrainaȘtirile zilei