O carte a fost restituită unei biblioteci din Helsinki după 84 de ani

Publicat:

O carte a fost restituită unei biblioteci din Helsinki după 84 de ani

O carte împrumutată în 1939 de la o bibliotecă din Helsinki a fost restituită în luna mai, cu o întârziere de 84 de ani, a precizat miercuri pentru AFP o bibliotecară din capitala finlandeză.

O traducere în finlandeză a romanului de Arthur Conan Doyle ”Refugiaţii” a fost recepţionată luni de bibliotecara Heini Strand, de la biblioteca centrală Oodi din Helsinki, potrivit stiripesurse.ro.


Citește și: Preţurile mondiale la alimente au crescut în aprilie, pentru a doua lună la rând: Scumpiri la carne și cereale

”Data de restituire era 26 decembrie 1939”, a precizat Strand, subliniind că nu a recuperat niciodată o carte cu o întârziere atât de mare.

Nu este cunoscută legătura dintre persoana care a împrumutat cartea şi cea care a restituit-o.

”De obicei, cărţile returnate după decenii sunt volume descoperite de cei care fac ordine în bunurile părinţilor decedaţi”, a spus Heini Strand.

”Oamenii fac ceea ce trebuie şi returnează cartea, care este proprietatea bibliotecii”, a continuat Heini Strand.

O explicaţie plauzibilă ar fi că data limită pentru restituirea cărţii este la o lună după invazia Finlandei de Uniunea Sovietică, în noiembrie 1939, potrivit bibliotecarei.

”Restituirea cărţii nu mai era probabil o prioritate pentru persoana care a împrumutat-o pe măsură ce se apropia data de restituire”, a estimat bibliotecara.

Războiul dintre Finlanda şi Uniunea Sovietică, care a durat până în martie 1940, s-a încheiat prin semnarea unui tratat de pace care a obligat Finlanda să facă importante cesiuni teritoriale.

Volumul restituit este un roman istoric cu acţiunea plasată în Franţa secolului al XVII-lea şi a fost publicat în 1893. Conan Doyle este cunoscut în principal datorită romanelor poliţiste care îl au drept erou pe Sherlock Holmes.

Citește și: STUDIU/ În Republica Moldova, cel mai mult migrează persoanele de la 25 la 34 de ani. Ce spun experții

Potrivit bibliotecarei, instituţia va putea pune volumul, o ediţie din 1925, la dispoziţia publicului întrucât este într-o stare bună de conservare.

”Calitatea cărţilor vechi este în general mai bună decât cea a volumelor mai noi”, a recunoscut ea.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Proba de înot maraton de la JO ar putea avea loc în afara Parisului, dacă Sena nu va curată pentru scăldat

Proba de înot maraton de la JO ar putea avea loc în afara Parisului, dacă Sena nu va curată pentru scăldat Proba de înot maraton...

Canal Regional, TV-Drochia și Media TV, sancționate cu 19 mii de lei de Consiliul Audiovizualului

Canal Regional, TV-Drochia și Media TV, sancționate cu 19 mii de lei de Consiliul Audiovizualului Posturile de televiziune Canal Regional, TV-Drochia și Media TV au...

REPORTAJ FOTO: Republica Moldova comemorează 75 de ani de la cea de-a doua operațiune de deportări

REPORTAJ FOTO: Republica Moldova comemorează 75 de ani de la cea de-a doua operațiune de deportări

Două cutremure în România în mai puţin de trei ore

Două cutremure în România în mai puţin de trei ore Două cutremure au avut loc în România, în zona seismică Vrancea, în noaptea de vineri...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.