X

O carte a fost restituită unei biblioteci din Helsinki după 84 de ani

O carte a fost restituită unei biblioteci din Helsinki după 84 de ani

O carte împrumutată în 1939 de la o bibliotecă din Helsinki a fost restituită în luna mai, cu o întârziere de 84 de ani, a precizat miercuri pentru AFP o bibliotecară din capitala finlandeză.

O traducere în finlandeză a romanului de Arthur Conan Doyle ”Refugiaţii” a fost recepţionată luni de bibliotecara Heini Strand, de la biblioteca centrală Oodi din Helsinki, potrivit stiripesurse.ro.

Citește și: Preţurile mondiale la alimente au crescut în aprilie, pentru a doua lună la rând: Scumpiri la carne și cereale

”Data de restituire era 26 decembrie 1939”, a precizat Strand, subliniind că nu a recuperat niciodată o carte cu o întârziere atât de mare.

Nu este cunoscută legătura dintre persoana care a împrumutat cartea şi cea care a restituit-o.

”De obicei, cărţile returnate după decenii sunt volume descoperite de cei care fac ordine în bunurile părinţilor decedaţi”, a spus Heini Strand.

”Oamenii fac ceea ce trebuie şi returnează cartea, care este proprietatea bibliotecii”, a continuat Heini Strand.

O explicaţie plauzibilă ar fi că data limită pentru restituirea cărţii este la o lună după invazia Finlandei de Uniunea Sovietică, în noiembrie 1939, potrivit bibliotecarei.

”Restituirea cărţii nu mai era probabil o prioritate pentru persoana care a împrumutat-o pe măsură ce se apropia data de restituire”, a estimat bibliotecara.

Războiul dintre Finlanda şi Uniunea Sovietică, care a durat până în martie 1940, s-a încheiat prin semnarea unui tratat de pace care a obligat Finlanda să facă importante cesiuni teritoriale.

Volumul restituit este un roman istoric cu acţiunea plasată în Franţa secolului al XVII-lea şi a fost publicat în 1893. Conan Doyle este cunoscut în principal datorită romanelor poliţiste care îl au drept erou pe Sherlock Holmes.

Citește și: STUDIU/ În Republica Moldova, cel mai mult migrează persoanele de la 25 la 34 de ani. Ce spun experții

Potrivit bibliotecarei, instituţia va putea pune volumul, o ediţie din 1925, la dispoziţia publicului întrucât este într-o stare bună de conservare.

”Calitatea cărţilor vechi este în general mai bună decât cea a volumelor mai noi”, a recunoscut ea.

Tags: bibliotecicarteHelsinki
Diverse