O carte oferită de Macron papei Francisc provoacă o avalanşă de comentarii ostile în Polonia

Publicat:

Descoperirea unei ştampile în limba poloneză pe o carte a lui Immanuel Kant, ce a fost oferită luni de preşedintele francez Emmanuel Macron papei Francisc, a provocat o avalanşă de comentarii uneori ostile în Polonia, informează AFP, potrivit agerpres

Însă această nervozitate nu este justificată, conform unor informaţii obţinute de AFP de la librarul parizian care a vândut acea carte Preşedinţiei franceze.


Citește și : Liz Truss pleacă cu capul sus din Downing Street: ‘Urmează zile mai luminoase’ pentru britanici

Fotografiile de pe prima pagină a acelei ediţii princeps în limba franceză a volumului “Vers la paix perpetuelle” scris de filosoful prusac dezvăluie, într-adevăr, o ştampilă aplicată de “Sala de lectură academică din Liov”.

Companii mass-media şi internauţi polonezi au bănuit imediat că volumul ar fi putut să fie furat de naziştii germani care au ocupat acest oraş ce a aparţinut Poloniei până la Al Doilea Război Mondial şi care aparţine în prezent Ucrainei.

Controversa a devenit virală, iar gestul preşedintelui francez a fost considerat “straniu”, “stânjenitor” sau chiar “insultător” pentru Polonia, potrivit unora dintre cei mai agresivi internauţi din această ţară.

Ministerul polonez de Externe a adoptat o poziţie rezervată, limitându-se să declare că este “la curent” cu această situaţie.

AFP l-a contactat pe Patrick Hatchuel, un librar parizian specializat în cărţi vechi şi rare, al cărui nume a fost dezvăluit în contextul acestui scandal de un jurnalist elveţian, Arnaud Bedat.

Patrick Hatchuel a confirmat pentru AFP că a vândut Preşedinţiei franceze acea carte a lui Kant.

“Povestea acestui volum arată că el nu poate să provină dintr-o spoliere a naziştilor. Nu am niciun dubiu în legătură cu acest subiect şi, fiind eu însumi de confesiune iudaică, sunt sensibil la această chestiune. Volumul provine de la o bibliotecă din Liov, din care a ieşit cândva între 1850 şi 1870, probabil cu ocazia unei vânzări”, a precizat el.

“A ajuns apoi în Franţa. Şi a apărut la Paris în jurul anului 1900 la un librar cu un istoric bine cunoscut, Lucien Bodin, care era un specialist în ezoterism. O etichetă imprimată atestă acest lucru. Ultima sursă de provenienţă a fost un colecţionar privat care l-a cumpărat în urmă cu o jumătate de secol. Iar fiul lui mi l-a vândut mie. Nu există nicio problemă pe marginea acestui subiect, totul este verificabil”, a adăugat librarul francez.

Citește și : Rishi Sunak îi avertizează pe britanici: Urmează decizii dificile pentru a repara greşelile fostului premier

El a precizat că i-a “făcut un preţ bun” Palatului Elysee, inferior preţului de catalog de 2.500 de euro, şi că a fost contactat de Guvernul polonez pentru a preciza provenienţa cărţii.

Potrivit unui site specializat din Liov consultat de jurnaliştii de la AFP, “Sala de lectură academică” nu făcea parte din Universitatea din Liov, ci a fost o importantă asociaţie a studenţilor şi a cercetătorilor de naţionalitate poloneză, înfiinţată în 1867 şi rămasă activă până în 1939.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

O fetiţă de 3 ani din Moldova a fost găsită pe un şantier din Italia

O fetiţă de 3 ani din Moldova a fost găsită pe un şantier din Italia O fetiță de 3 ani din R.Moldova a fost găsită...

Pfizer va testa în studii clinice un medicament oral pentru slăbit

Pfizer va testa în studii clinice un medicament oral pentru slăbit Grupul farmaceutic american Pfizer va testa în studii clinice o versiune modificată a unui...

Studiu: Cum sunt manipulați oamenii ca să nu renunțe la abonamentele pentru aplicații și site-uri?

Studiu: Cum sunt manipulați oamenii ca să nu renunțe la abonamentele pentru aplicații și site-uri? Studiu FTC: Majoritatea aplicațiilor și site-urilor web cu abonament practică...

UE amenință platforma X cu o amendă uriașă. Ce legi încalcă rețeaua socială a lui Elon Musk

UE amenință platforma X cu o amendă uriașă. Ce legi încalcă rețeaua socială a lui Elon Musk Platforma X, fostă Twitter, a lui Elon Musk...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.