O cercetare timpurie sugerează că un medicament împotriva cancerului ar putea ataca HIV în stare lentă

Publicat:

Cercetătorii care au studiat medicamentul împotriva cancerului Keytruda la pacienţii cu HIV care suferă totodată şi de cancer susţin că imunoterapia ar putea contribui la dislocarea virusului din celulele sistemului imunitar uman, oferind un domeniu de studiu promiţător pentru tratamentul infecţiei cronice cu HIV, relatează Reuters, potrivit agerpres.

Tratamentele antiretrovirale permit în prezent multor pacienţi cu HIV să ducă vieţi normale, însă medicamentele nu elimină în totalitate virusul din organism. Rezervoare ale virusului rămân în acesta, ceea ce înseamnă că pacienţii nu sunt niciodată vindecaţi cu adevărat de infecţie.


Citeşte şi: Canada sprijină Ucraina cu echipamente neletale – Black News

Keytruda, cunoscut şi sub denumirea de Pembrolizumab, este un anticorp monoclonal proiectat pentru a ajuta sistem imunitar al organismului să se apere de cancer blocând o proteină, denumită receptor Programmed Death (PD-1), folosită de tumori pentru a se sustrage acţiunii celulelor care lupta împotriva bolii.

Astfel de medicamente acţionează eliberând “frânele” moleculare pe care tumorile le folosesc pentru a evita sistemul imunitar al organismului, permiţând astfel celulelor acestuia să recunoască şi să atace celulele canceroase în acelaşi fel în care luptă împotriva infecţiilor provocate de bacterii şi virusuri.

Potrivit unei cercetări realizate în colaborare internaţională, au fost descoperite dovezi potrivit cărora Pembrolizumab poate contracara latenţa HIV – abilitatea virusului de a se ”ascunde” în interiorul celulelor persoanelor care trăiesc cu HIV şi urmează terapie antiretrovirală.

La studiul publicat miercuri în revista Science Translational Medicine au luat parte 32 de persoane care sufereau atât de cancer, cât şi de HIV, înrolate prin intermediul Centrului pentru cercetări în domeniul cancerului Fred Hutchinson din Seattle. Participanţii au fost de asemenea trataţi cu medicamente antivirale eficiente împotriva HIV.

”Pembrolizumab a reuşit să perturbe rezervorul HIV”, a declarat într-un comunicat profesoara Sharon Lewin, directoare a Institutului Peter Doherty pentru Infecţii şi Imunitate din Melbourne, Australia.

Citeşte şi: Un soldat al Gărzii Naţionale din Ucraina şi-a împuşcat mortal cinci camarazi – Black News

Echipa ei a analizat mostre de sânge colectate de la participanţii la studiu înainte şi după tratamentul cu Pembrolizumab.

Lewin a precizat că va continua studierea mostrelor pentru a înţelege modalitatea prin care Pembrolizumab modifică răspunsul imunitar la HIV. Potrivit acesteia, cercetătorii speră că vor ”accelera sistemul imunitar pentru a distruge celulele infectate cu HIV într-o manieră similară în care el acţionează asupra cancerului”. 

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Deputații se întrunesc în ședință plenară

Deputații se întrunesc în ședință plenară Deputații se întrunesc, astăzi, 4 iulie, în ședință plenară. Pe ordinea de zi a Legislativului sunt 17 proiecte de...

Iurie Filip contestă decizia instanței de fond

Iurie Filip contestă decizia instanței de fond Fostul vicepreședinte al Comisiei Naționale a Pieței Financiare (CNSP), Iurie Filip, demis în 2021 împreună cu toți conducătorii...

Partidul Laburist, favorit în alegerile parlamentare ce au loc joi în UK

Partidul Laburist, favorit în alegerile parlamentare ce au loc joi în UK Aproximativ 46 de milioane de britanici sunt aşteptaţi joi la secţiile de votare...

Rusia este dispusă să exporte în continuare gaze spre Europa. Kievul vrea să-i închidă robinetul

Rusia este dispusă să exporte în continuare gaze spre Europa. Kievul vrea să-i închidă robinetul Rusia este gata să continue să livreze gaze Europei şi...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.