O chiliană a fost arestată la Sydney pentru rolul avut în dispariția mai multor opozanți ai lui Pinochet

Publicat:

O chiliană de 66 de ani, căutată în ţara sa pentru rolul pe care se presupune că l-ar fi avut în dispariţia de opozanţi în timpul dictaturii lui Augusto Pinochet, a fost arestată în Australia la cererea Chile, au anunţat miercuri autorităţile australiene, informează AFP, potrivit agerpres.

Adriana Elcira Rivas Gonzalez, care trăieşte din 1978 în Australia, a fost arestată în 2007 în Chile cu ocazia unei vizite în ţara sa natală, înainte de a reuşi să fugă în Australia în 2010, profitând de eliberarea sub cauţiune.


Citește și: Mii de francezi au manifestat împotriva antisemitismului

Potrivit site-ului chilian Memoria Viva, dedicat cercetărilor asupra circumstanţelor morţii sau dispariţiei victimelor în timpul dictaturii lui Pinochet, Adriana Rivas a fost membră a Direcţiei Naţionale de Informaţii (Dina), sinistra poliţie politică a regimului. Ea a fost un timp secretara personală a lui Manuel Contreras, şeful Dina, decedat în 2015, potrivit Memoria Viva. Site-ul a publicat o fotografie în care poate fi văzută o tânără femeie prezentată ca Adriana Rivas, pozând cu zâmbet larg alături de cel care a fost descris de guvernul chilian actual drept “unul dintre personajele cele mai sumbre din istoria” ţării.

Însă, Adriana Rivas este căutată în special pentru presupusa sa implicare în dosarul supranumit “Calle Conferencia”, după numele unei străzi din capitala chiliană. Ea este suspectată că a fost membră a Brigăzii Lautaro din cadrul Dina, care a întreprins în 1976 operaţiuni împotriva conducerii clandestine a Partidului Comunist chilian, din cadrul căruia mai multe cadre au fost răpite, torturate sau ucise.

Adriana Rivas a fost arestată miercuri, a precizat un purtător de cuvânt al Ministerului Justiţiei australian, precizând că ea era “căutată de Republica Chile pentru infracţiuni de răpire cu circumstanţe agravante”.

Citește și: Havana dezminte că ar avea o ‘armată’ în Venezuela

Chile a înaintat în 2014 o cerere de extrădare către Australia, în care a vizat-o în mod concret pe Rivas, pentru rolul său în sechestrarea sindicalistului Victor Diaz Lopez, lider foarte marcant al Partidului Comunist dispărut în 1976 la vârsta de 56 de ani, potrivit unor documente judiciare.

Adriana Rivas, care lucra ca bonă şi menajeră la Bondi, staţiune balneară de lângă Sydney, va fi adusă în faţa unui tribunal la 1 martie. 

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Messi a vrut să facă show, dar a fost aproape să-și ”îngroape” echipa! Emiliano Martinez, eroul Argentinei

Messi a vrut să facă show, dar a fost aproape să-și ”îngroape” echipa! Emiliano Martinez, eroul Argentinei Argentina a reușit să se califice în semifinale...

A început perioada de coșmar pentru cei alergici la ambrozie. În Chișinău sunt zone întregi pline de această plantă

A început perioada de coșmar pentru cei alergici la ambrozie. În Chișinău sunt zone întregi pline de această plantă A început o perioadă sufocantă pentru...

Ucraina are nevoie de mai mult ajutor pentru a câștiga războiul, nu doar de cuvinte de sprijin din partea Occidentului (Washington Post)

Ucraina are nevoie de mai mult ajutor pentru a câștiga războiul, nu doar de cuvinte de sprijin din partea Occidentului (Washington Post) Săptămâna viitoare, la...

Detalii interne privind inteligența artificială ale OpenAI au fost furate înntr-un atac cibernetic în 2023 (NYT)

Detalii interne privind inteligența artificială ale OpenAI au fost furate înntr-un atac cibernetic în 2023 (NYT) Un hacker a avut acces la sistemele interne de...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.