O comisie de anchetă a Senatului francez solicită urmărirea penală a lui Alexandre Benalla pentru “mărturie falsă”

Publicat:

Comisia de anchetă a Senatului francez cu privire la afacerea Benalla a cerut Biroului Senatului să sesizeze justiţia pentru ”mărturie falsă” făcută de către Alexandre Benalla, fost colaborator al preşedintelui Emmanuel Macron, şi Vincent Crase, fost angajat al partidului prezidenţial, amândoi fiind în arest preventiv de marţi, relatează AFP, potrivit Agerpres.

Într-o scrisoare adresată preşedintelui Senatului, Gerard Larcher, comisia pune în discuţie mărturia a trei înalţi funcţionari la palatul prezidenţial – Patrick Strzoda, Alexis Kohler şi generalul Lionel Lavergne – pe care îi suspectează de “omisiuni, neconcordanţe şi contradicţii”.


Citește și : Justiția lituaniană este cutremurată de un imens scandal de corupție. Mai mulți magistrați au fost arestați!

”Orice mărturie falsă în faţa unei comisii parlamentare de anchetă se pedepseşte cu cinci ani de închisoare şi 75.000 de euro amendă”, se menţionează în scrisoarea adresată de preşedintele comisiei de anchetă Philippe Bas şi cei doi co-raportori John – Pierre Sueur şi Muriel Jourda.

În ceea ce-l priveşte pe Benalla, fost bodyguard prezidenţial, semnatarii scrisorii apreciază că ”spre deosebire de afirmaţiile sale, a asigurat în condiţii bune, de fapt, o funcţie de gardă de corp a şefului statului”.

Alexandre Benalla şi Vincent Crase, fost angajat al partidului prezidenţial Republique en Marche (Republica în Mişcare) şi fost poliţist rezervist, sunt, de asemenea, suspectaţi că au minţit în legătură cu contractul de securitate privat negociat cu un oligarh rus, Iskander Makhmudov.

În ceea ce-i priveşte pe Patrick Strodza, director de cabinet al preşedintelui Emmanuel Macron, Alexis Kohler, secretar general la Palatul Elysee, şi generalul Lionel Lavergne, şeful Grupului de Securitate al Preşedinţiei Republicii (GSPR), comisia consideră că ”a beneficiat de informaţii utile” din partea acestea, dar ”a constatat de asemenea în declaraţiile lor o serie de omisiuni, inconsecvenţe şi contradicţii”, se arată în scrisoare.

Citește și : Patru eurodeputaţi sunt reținuți într-o bază militară din Belgia

Aceşti trei responsabili ”au ascuns comisiei o parte importantă a adevărului”, în special privind ”perimetrul misiunii de securitate efectuate de Alexandre Benalla”, a apreciat comisia, care cere Biroului Senatului ”să sesizeze ministerul public” care va putea ”să efectueze investigaţii pe care le consideră adecvate pentru a determina dacă aceste declaraţii au efect juridic”, notează documentul citat.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Meniul de 10.000 de lire sterline pe care îl iau Prințul William și Kate în avion, la clasa întâi

Meniul de 10.000 de lire sterline pe care îl iau Prințul William și Kate în avion, la clasa întâi Te-ai întrebat ce servesc membrii familiei...

Messi a salvat Inter Miami

Messi a salvat Inter Miami Atacantul argentinian al Inter Miami, Lionel Messi, a adus clubului său o remiză în meciul din MLS cu Charlotte. Jocul din...

Pericol iminent. Cod roșu de inundații, emis acum de hidrologi. HARTA zonelor de vizate

Pericol iminent. Cod roșu de inundații, emis acum de hidrologi. HARTA zonelor de vizate Cod Roșu de inundații în România! Forțele de intervenție de la...

Agenția de rating Fitch a oferit Republicii Moldova ratingul de țară B+ cu perspectivă stabilă

Agenția de rating Fitch a oferit Republicii Moldova ratingul de țară B+ cu perspectivă stabilă Autoritățile Republicii Moldova sunt determinate să mențină stabilitatea macrofinanciară, iar...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.