O comisie din Texas cere GRAŢIEREA postumă a lui George Floyd

Publicat:

Comisia pentru graţieri şi eliberări pe cauţiune a statului Texas a recomandat ca George Floyd, afro-americanul decedat sub genunchiul unui poliţist alb în timpul arestării sale la Minneapolis în mai 2020, să fie graţiat postum pentru condamnarea din 2004 într-un caz legat de droguri, a declarat procurorul districtual din comitatul Harris, transmite marţi Reuters, potrivit agerpres.

Floyd, un afro-american de 46 de ani care a murit încătuşat după ce un poliţist i-a ţinut un genunchi pe gât timp de peste 9 minute, a devenit simbolul unei mişcări de contestare a brutalităţii poliţiei şi a prejudecăţilor rasiale în sistemul de justiţie din Statele Unite.


Citeşte şi: Facebook dezvăluie cauza care a provocat avaria majoră la nivel global – Black News

Comisia din Texas a aprobat, cu şapte voturi pentru şi niciunul împotrivă, să recomande graţierea, precizând că recomandarea îi va fi transmisă guvernatorului Greg Abbot pentru o decizie finală.

Condamnarea lui Floyd a fost dictată după ce, în februarie 2004, un poliţist l-a acuzat că a vândut cocaină crack în valoare de 10 dolari, într-o operaţiune supravegheată în Texas, unde Floyd locuia atunci, potrivit agenţiei Associated Press.

Floyd a pledat vinovat şi a fost condamnat la 10 luni de detenţie într-o închisoare a statului.

‘Deplângem pierderea fostului locuitor al Houstonului George Floyd şi sperăm că familia sa va găsi consolare în decizia de luni a Comisiei pentru graţieri a statului Texas de a recomanda graţierea pentru condamnarea din 2004’, a declarat procurorul Kim Ogg într-un comunicat emis luni, cerându-i guvernatorului să dea curs recomandării comisiei.

În aprilie a fost depusă o cerere în numele lui George Floyd şi a familiei sale pentru graţiere postumă, invocându-se faptul că poliţistul care l-a arestat fabricase existenţa unor informatori secreţi pentru a-şi proba cazurile.

Citeşte şi: 400 de migranţi au fost prinşi la graniţa Germaniei cu Polonia – Black News

Moartea lui Floyd, filmată de un trecător, a provocat o revoltă socială, tensiuni rasiale şi conflicte politice în Statele Unite, dar şi dincolo de graniţele acestora.

În iunie, un judecător l-a condamnat pe un fost poliţist din Minneapolis, Derek Chauvin, la 22 de ani şi jumătate de închisoare după ce un juriu l-a găsit vinovat de omor prin imprudenţă în cazul decesului lui Floyd.

Verdictul a fost considerat în general o condamnare istorică a folosirii disproporţionate a forţei de către poliţişti împotriva afro-americanilor. 

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Microplasticele afectează fertilitatea bărbaților. Care sunt sursele prin care ajung în organism (studiu)

Microplasticele afectează fertilitatea bărbaților. Care sunt sursele prin care ajung în organism (studiu) Infertilitatea, adică imposibilitatea de a obține o sarcină după un an de...

Forțele rusești atacă brutal în Ucraina: noua tactică îi înspăimântă inclusiv pe ucraineni (BBC)

Forțele rusești atacă brutal în Ucraina: noua tactică îi înspăimântă inclusiv pe ucraineni (BBC) Pe linia frontului, soldații ucraineni folosesc un termen dur pentru a...

Radu Marian sare în apărarea lui Nantoi: ‘Vă rog să nu mai denaturați atâta adevărul și vorbele colegilor’

Radu Marian sare în apărarea lui Nantoi: 'Vă rog să nu mai denaturați atâta adevărul și vorbele colegilor' Discuții pe tonuri înalte în ședința de...

Ministrul Alaiba, în discuție cu omologul său polonez

Ministrul Alaiba, în discuție cu omologul său polonez Polonia se află pe locul șapte printre partenerii comerciali ai Republicii Moldova, iar valoarea comerțul exterior în...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.