X

O companie americană vinde Ucrainei două drone performante la preţul simbolic de un dolar

Fabricantul de arme american General Atomics a oferit guvernului Ucrainei două drone de tip Reaper MQ-9, care costă zeci de milioane de dolari, la preţul simbolic de un dolar pentru a ajuta ţara să se apere, în contextul în care Kievul se pregăteşte pentru o potenţială ofensivă rusă, a informat The Wall Street Journal (WSJ), care a citat o scrisoare trimisă recent de directorul general al companiei americane, Linden Blue, ataşatului pe probleme de apărare al Ucrainei la Washington, transmite miercuri EFE, potrivit agerpres.

Vânzarea de aparate de zbor fără pilot Reaper, cu rază lungă de acţiune şi de mare viteză, care include o staţie de control la sol ce ar permite armatei ucrainene să opereze dronele practic de oriunde de pe teritoriul ţării, necesită aprobarea administraţiei preşedintelui democrat Joe Biden, potrivit WSJ, care a avut acces la propunerea companiei General Atomics.

Citeşte şi: GREVĂ masivă a profesorilor, funcţionarilor publici şi lucrătorilor feroviari din UK – Black News

Acordul prevede totodată ca autorităţile de la Kiev să aloce circa 10 milioane de dolari pentru a înlesni transportul aparatelor în Ucraina şi alte 8 milioane de dolari anual pentru mentenanţa acestor drone uriaşe şi a altora mai vechi, folosite în prezent în Ucraina.

Potrivit cotidianului american, Casa Albă a refuzat să comenteze acest subiect, iar informaţia nu a fost confirmată nici de guvernul ucrainean.

Un purtător de cuvânt al General Atomics a declarat pentru WSJ că fabricantul nu poate discuta acorduri specifice privind armamentul, dar a adăugat că firma americană crede că ”Ucraina are nevoie de o capacitate precum Reaper, şi aceasta cât mai repede”.

”General Atomics a discutat nevoile forţelor armate ucrainene cu guvernul (de la Kiev) pe parcursul mai multor luni şi este angajată în a-i ajuta cu tot ceea ce este nevoie”, a declarat C. Mark Brinkley, purtător de cuvânt al companiei americane.

Pe parcursul anului trecut, SUA au furnizat Ucrainei peste 700 de drone de dimensiuni mai mici, inclusiv dronele tactice Switchblade, potrivit WSJ.

Citeşte şi: Risc SPORIT de atac terorist la Istanbul! Consulatul german a fost ÎNCHIS! – Black News

Aceste drone nu sunt înarmate, dar pot fi transportate într-un rucsac, încărcate cu explozibili şi folosite pentru a se izbi de obiective. Dronele Switchblade au fost folosite pe scară largă pentru a apăra poziţii ucrainene, aminteşte cotidianul american.

Reaper este o dronă mai complexă, cu rază de acţiune, viteză şi performanţe sensibil mai mari. Are o anvergură de 20 de metri, poate transporta armament şi, potrivit WSJ, poate zbura mai bine de 24 de ore fără să realimenteze.

Tags: C. Mark BrinkleydroneGeneral AtomicsJoe BidenkievLinden BlueReaperSUASwitchbladeucraina
Categorii: Război in Ucraina