X

O conferinţă internaţională dedicată relaţiilor dintre Serbia şi Albania a avut loc la Tirana

Există un angajament clar din partea Bruxelles-ului şi a membrilor Uniunii Europene în ceea ce priveşte extinderea, ceea ce este un indiciu clar că în 2025 două ţări din Balcanii de Vest se vor alătura UE, Serbia fiind una dintre ele, a declarat fostul trimis al UE pentru Kosovo, Wolfgang Petritsch, miercuri, la Tirana, în cadrul unei conferinţe internaţionale dedicate relaţiilor dintre Serbia şi Albania, informează joi agenţia albaneză de presă ATA, potrivit Agerpres.

Albanezii şi sârbii ar trebui să îşi asume responsabilităţi faţă de ei înşişi şi faţă de regiune, consideră deputatul european Hannes Swoboda, potrivit căruia cele două ţări poartă un dialog constructiv în timpul reuniunilor.

Citește și : Atacuri cibernetice: Marea Britanie şi Olanda denunţă ‘dispreţul’ GRU pentru regulile internaţionale

“Trebuie să ne concentrăm asupra modului în care funcţionează comerţul şi emigraţia, precum şi asupra altor probleme majore care, în opinia mea, nu au fost încă rezolvate”, a afirmat eurodeputatul austriac la acelaşi eveniment. De asemenea, Swoboda a pus un accent mai mare pe dialogul dintre Serbia şi Kosovo ca oportunitate pentru integrarea în UE.

Conferinţa internaţională cu tema “Sârbi şi albanezi – care este calea de urmat?”, organizată la Tirana de agenţia naţională de presă din Albania, ATA, şi agenţia naţională de presă din Serbia, Tanjug, a reunit experţi care au discutat despre circumstanţele istorice, politice şi internaţionale care influenţează relaţiile dintre cele două ţări vecine, precum şi despre direcţia în care s-ar putea dezvolta ele în viitor, având în vedere obiectivul comun al aderării la UE.

“Există o tendinţă şi o dorinţă de a depăşi stereotipurile negative care însoţesc frecvent relaţiile bilaterale dintre Albania şi Serbia sau dintre albanezi şi sârbi în regiune”, a declarat ministrul albanez pentru Europa şi Afaceri Externe, Ditmir Bushati, citat de ATA.

În opinia directorului general al agenţiei albaneze de presă ATA, Armela Krasniqi, “mass-media ar trebui să conducă eforturile pentru construirea unei noi prietenii de înţelegere şi cooperare între cele două naţiuni”.

La rândul său, directorul agenţiei sârbe de presă Tanjug, Branka Djukic, a subliniat că albanezii şi sârbii trăiesc foarte aproape unii de alţii, istoriile şi destinele lor sunt întreţesute, astfel că ar trebui să-şi îmbunătăţească legăturile. ”UE înseamnă un viitor comun”, a punctat Djukic.

Citește și : Preşedintele Comisiei Europene cere combaterea „naţionalismului limitat” cât mai este „încă timp”

Reprezentanţi ai Camerelor de Comerţ şi Industrie din Serbia participanţi la conferinţă au subliniat că intensificarea schimburilor comerciale dintre cele două ţări reprezintă cea mai bună modalitate de a îmbunătăţi relaţiile dintre albanezi şi sârbi.

O conferinţă internaţională dedicată cooperării dintre albanezi şi sârbi s-a desfăşurat şi la Belgrad în luna iulie, organizată tot în colaborare de către agenţiile de presă ATA şi Tanjug.

Tags: AlbaniabruxellesKosovoserbiaTiranaUEWolfgang Petritsch
Categorii: Diaspora