O cunoscută jurnalistă FUGE din Rusia de frica lui Ramzan Kadîrov

Publicat:

Cunoscuta jurnalistă a publicaţiei independente Novaia Gazeta, specialistă în Cecenia, Elena Milaşina, a părăsit Rusia, după ameninţări formulate de liderul republicii din Caucazul rus, Ramzan Kadîrov, a anunţat vineri această mass-media, informează AFP, potrivit agerpres.

“Date fiind numeroase ameninţări personale proferate în ultimele zile la adresa jurnalistei Elena Milaşina de înalţi responsabili ai Ceceniei, redacţia a decis să o trimită în afara Rusiei” a anunţat Novaia Gazeta.


Citeşte şi: Omul care încearcă să-l dea jos de la putere pe Boris Johnson

Potrivit EFE, Milaşina a declarat că va continua să lucreze din afara ţării, fără a preciza ţara în care se va exila provizoriu.

Novaia Gazeta este unul dintre rarele bastioane ale presei libere din Rusia, iar redactorul-şef al acestei publicaţii a primit Premiul Nobel pentru Pace în 2021, aminteşte AFP. Angajamentul ziarului, în special în semnalarea încălcărilor drepturilor omului în Cecenia, i-a costat viaţa pe mai mulţi colaboratori ai săi, care au fost asasinaţi, dintre care cea mai cunoscută este Anna Politkovskaia.

Elena Milaşina a suscitat furia autorităţilor cecene după relatări legate în special de execuţiile extrajudiciare care au loc în această republică.

Autoritarul lider cecen, Ramzan Kadîrov, a calificat-o pe Telegram, în ianuarie, pe Milaşina drept “teroristă”, determinând Novaia Gazeta să depună plângere pentru “incitare la ură”.

“Directorul meu şi sursele mele din rândul înalţilor funcţionari insistă că ameninţarea la adresa securităţii mele personale este deja una crescută şi atunci am decis să le ascult, chiar dacă nu-mi place deloc”, a declarat Milaşina joi, la postul de televiziune al opoziţiei Dojd.

Acest caz survine după cel referitor la Saidi Iangulbaev, fost judecător federal rus de origine cecenă, devenit opozant al lui Kadîrov, şi a cărui soţie Zarema Musaieva a fost arestată în ianuarie în nordul Rusiei de forţele de ordine cecene şi dusă cu forţa în Caucaz.

Această arestare şi represiune ce îl vizează pe fostul judecător au alimentat temeri în Rusia că forţele lui Ramzan Kadîrov, de tristă reputaţie, pot opera nestingherit în afara Ceceniei.

Citeşte şi: Portugalia renunţă la cerinţa testării obligatorii la sosire pentru călătorii cu certificat digital – Black News

Acuzat de lipsă de acţiune, Kremlinul a negat că a pierdut controlul asupra autorităţilor din Cecenia, teritoriu unde au avut loc două războaie sângeroase între forţele ruse şi cele secesioniste, apoi islamiste, în anii 1990 şi 2000.

Vladimir Putin l-a primit joi pe Kadîrov, pentru a discuta “probleme urgente”, potrivit liderului cecen, care a dat asigurări că “preşedintele (rus) ne susţine în continuare”.

Autorităţile cecene sunt acuzate de mai mulţi ani că torturează şi înăbuşă orice voce critică, precum şi homosexualii. De asemenea, mai mulţi ceceni au fost implicaţi în câteva asasinate de anvergură, printre care cel al opozantului rus Boris Nemţov, în 2015. 

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Captură de droguri de peste 4 milioane de lei

Captură de droguri de peste 4 milioane de lei Un bărbat de 28 de ani din capitală, a fost reținut fiind suspectat de  trafic de...

Expoziția „Trenul Durerii” se încheie 

Expoziția „Trenul Durerii” se încheie Astăzi este ultima zi în care puteți vizita expoziția „Trenul Durerii”, din Piața Marii Adunări Naționale, care comemorează victimele celei...

Petru Rotaru a fost numit în funcția de viceguvernator al BNM

Petru Rotaru a fost numit în funcția de viceguvernator al BNM Fostul ministru al Finanțelor, Petru Rotaru, a fost numit în funcția de viceguvernator al...

După cinci ani, presupușii autori ai teribilei crime de la Hâncești au fost reținuți

După cinci ani, presupușii autori ai teribilei crime de la Hâncești au fost reținuți Oamenii legii au arestat doi bănuiți de comiterea omorului cu peste...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.