X

O delegaţie a PE care anchetează un presupus conflict de interese al premierului ceh afirmă că a primit ameninţări cu moartea

O delegaţie a Parlamentului European însărcinată să investigheze eventualul conflict de interese de care este acuzat prim-ministrul ceh Andrej Babis a declarat că membrii săi au primit ameninţări cu moartea, relatează AFP, potrivit agerpres.

Babis, un miliardar populist, mai este acuzat de o presupusă fraudă din fonduri europene, în urmă cu peste un deceniu.

Citește și : Bundesbank: Economia Germaniei va fi afectată de epidemia de coronavirus

Cei cinci membri ai delegaţiei au avut întâlniri timp de două zile cu oficiali cehi în cadrul anchetei.

‘Am avut de-a face în mai multe rânduri cu diverse ameninţări’, a declarat presei la Praga eurodeputatul ceh Tomas Zdechovsky, arătând că a primit el însuşi ameninţări cu moartea din partea unor ‘extremişti’ în timpul misiunii.

‘Sunt foarte preocupată de această situaţie’, a declarat colega sa germană Monika Hohlmeier, potrivit căreia Cehiei îi lipseşte ‘un sistem clar şi responsabil (…) pentru identificarea conflictelor de interese’.

În replică, premierul ceh i-a numit vineri ‘trădători’ pe Zdechovsky şi pe un alt eurodeputat ceh, Mikulas Peksa, şi a adăugat că Monika Hohlmeier este ‘un pic dezechilibrată’.

Citește și : Numeroase vehicule, incendiate în parcarea unei gări din Paris

Babis afirmă că imperiul agro-industrial Agrofert pe care l-a fondat înainte de a intra în politică şi care înglobează un grup de presă influent a fost vândut unui fond tocmai pentru a evita orice conflict de interes, în conformitate cu o lege din 2017.

Tags: Andrej Babisconflict de intereseMonika HohlmeierPragaZdechovsky
Categorii: Diaspora