X

O delegaţie a rebelilor houthi s-a deplasat în Suedia pentru negocieri de pace privind situația din Yemen

O delegaţie a rebelilor houthi a părăsit marţi capitala yemenită Sanaa la bordul unui avion kuweitian pentru a participa la negocierile de pace prevăzute să aibă loc în Suedia, informează AFP şi dpa, scrie Agerpres.

Delegaţia este însoţită de mediatorul ONU, Martin Griffiths, potrivit unei surse aerportuare yemenite, citate de France Presse.

Citește și : Distrugătoarele americane de ultimă generaţie au probleme la sistemul de artilerie

Purtătorul de cuvânt al rebelilor houthi, Mohammed Abdul Salam, a confirmat, într-o postare pe Twitter, plecarea delegaţiei. Houthi “nu vor precupeţi niciun efort pentru a face să reuşească negocierile menite să restabilească pacea şi să pună capăt agresiunii”, a notat Mohammed Abdul Salam. “Mâinile noastre sunt întinse spre pace”, a dat el asigurări, îndemnându-i totodată pe combatanţii rebeli houthi să rămână “vigilenţi în faţa oricărei tentative de escaladare militară pe teren”.

Plecarea delegaţiei a fost precedată de două măsuri de încredere încheiate cu guvernul yemenit: evacuarea, luni, a 50 de răniţi spre Oman şi anunţarea, marţi, a unui acord privind schimbul a sute de prizonieri de război.

Nicio dată oficială nu a fost încă anunţată pentru deschiderea negocierilor în Suedia, primele de acest gen din 2016. Ultima rundă, care a eşuat, se derulase în Kuweit.

Guvernul yemenit al preşedintelui Abd Rabbo Mansour Hadi, recunoscut de comunitatea internaţională, a anunţat participarea sa la aceste negocieri şi se pregăteşte de asemenea să trimită o delegaţie în Suedia.

Aceste consultări se vor derula într-un climat mai favorabil pentru pace, marile puteri occidentale exercitând puternice presiuni asupra părţilor implicate direct în conflict şi susţinătorilor acestora.

Citește și : Ce va face NATO dacă Rusia va ataca Ucraina? Răspunsul lui Stoltenberg este clar

Tags: houthiMartin GriffithsONUpacesanaaSuedia
Categorii: Diaspora