O delegație din China nu a putut intra în Westminster Hall pentru a o omagia pe regină

Publicat:

Unei delegații guvernamentale chineze i-a fost refuzat accesul în Westminster Hall, unde se află sicriul reginei Elisabeta a II-a, potrivit unor surse parlamentare citate de BBC, informează mediafax.

Președintele Camerei Comunelor, Sir Lindsay Hoyle, ar fi refuzat cererea de acces din cauza sancțiunilor impuse de China unor parlamentari.


Citește și : Taiwanul nu vede cu ochi buni apropierea dintre Putin şi Xi: ‘Dăunează păcii internaţionale!’

Un oficial de rang înalt de la Beijing trebuia să facă parte din delegație, dar o purtătoare de cuvânt a Ministerului chinez de Externe a declarat vineri că nu s-a luat nicio decizie.

Purtătoarea de cuvânt, Mao Ning, a declarat că nu a văzut rapoarte despre interdicția de la Westminster Hall, care a apărut pentru prima dată pe site-ul Politico.

Dar ea a adăugat: “În calitate de gazdă, Marea Britanie este cu siguranță familiarizată cu protocoalele diplomatice și cu bunele maniere de a primi oaspeți”.

Biroul președintelui Camerei Comunelor a declarat pentru BBC că nu comentează chestiuni de securitate.

Downing Street a refuzat să comenteze, iar un purtător de cuvânt a declarat că “admiterea în Parlament este o chestiune care ține de Parlament”.

Anul trecut, China a impus interdicții de călătorie și înghețarea activelor pentru nouă britanici – inclusiv șapte parlamentari – pentru că au acuzat Beijingul de maltratarea musulmanilor uiguri.

Acest lucru a dus la interzicerea accesului ambasadorului Chinei în Parlament – o măsură care a fost extinsă acum la o delegație care a vrut să-și prezinte omagiile reginei.

Sicriul reginei se află în prezent în Westminster Hall, care face parte din domeniul parlamentar, înainte de funeraliile de stat de luni, care vor avea loc la Westminster Abbey, în apropiere.

Înmormântarea va fi unul dintre cele mai mari evenimente diplomatice din ultimii ani, la care sunt așteptați să participe aproximativ 500 de șefi de stat și demnitari străini, inclusiv președintele american Joe Biden.

Un purtător de cuvânt al Downing Street a declarat că este o convenție ca țările cu care Marea Britanie are relații diplomatice să fie invitate la funeraliile de stat.

Siria, Venezuela, Afganistan, Myanmar, Rusia și Belarus nu au fost invitate, în timp ce Iranul, Coreea de Nord și Nicaragua au fost rugate să trimită doar un diplomat de rang înalt.

Președintele Chinei, Xi Jinping, se află pe lista de invitați, dar probabil nu va participa.

În septembrie anul trecut, Sir Lindsay și președintele Camerei Lorzilor, Lord McFall, i-au spus ambasadorului Chinei în Marea Britanie că nu poate veni în Parlament din cauza sancțiunilor impuse de Beijing.

La vremea respectivă, această interdicție a fost criticată de guvernul chinez ca fiind “josnică și lașă”.

Citește și : Incendiu violent într-un zgârie-nori din China

Joi, grupul de parlamentari, printre care foștii miniștri conservatori Iain Duncan Smith și Tim Loughton, i-a cerut ministrului de externe să retragă invitația adresată președintelui Xi de a participa la funeraliile reginei.

Într-o scrisoare, ei au spus că ar fi “total nepotrivit” ca guvernul chinez să fie reprezentat, având în vedere situația drepturilor omului.

Mai multe țări occidentale au impus sancțiuni oficialilor din China în urma acuzațiilor de abuzuri asupra drepturilor minorității uigure, majoritar musulmane.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Un moldovean ‘şi-a dat în petec’ în Italia

Un moldovean 'şi-a dat în petec' în Italia Un moldovean în vârstă de 35 de ani a fost arestat la Roma, Italia şi este acuzat...

Alegătorii de peste hotare mai au doar 10 zile pentru a se înregistra la CEC

Alegătorii de peste hotare mai au doar 10 zile pentru a se înregistra la CEC Comisia Electorală Centrală reamintește alegătorilor din afara țării că în...

Ani grei de închisoare pentru moldovenii care au omorât un bărbat în Italia

Ani grei de închisoare pentru moldovenii care au omorât un bărbat în Italia Cei doi moldoveni care acum un an au ucis în bătaie un...

O moldoveancă a fost UCISĂ de soţul italian! Detalii şocante despre crimă

O moldoveancă a fost UCISĂ de soţul italian! Detalii şocante despre crimă Erik Zorzi, un șofer de camion originar din Italia, provincia Padova, în vârstă...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.