X

O deputată de culoare din Franța a fost portretizată ca o sclavă într-o revistă a dreptei radicale

Clasa politică franceză a condamnat sâmbătă unanim o revistă ultra-conservatoare care a prezentat-o pe o deputată de culoare a stângii radicale drept sclavă, denunţând un articol “inacceptabil” şi o “apologie a rasismului”, relatează AFP, potrivit agerpres.

Prim-ministrul Jean Castex a condamnat şi el pe Twitter “un material revoltător” şi a asigurat-o pe deputata Daniele Obono de susţinerea guvernului.

Citește și : Franţa a raportat 7.379 de cazuri de coronavirus în ultimele 24 de ore

Într-un articol de şapte pagini publicat în această săptămână de Valeurs actuelles (Valori actuale) se menţionează că deputata de Paris “experimentează ororile sclaviei în secolul al XVIII-lea”. În desene, deputata de culoare apare cu un colier de fier la gât într-un “roman de vară”.

“Rasismul este un rău nociv. Este un delict”, a postat ministrul delegat Nadia Hai pe Twitter. “Eşti liber să scrii un roman pestilenţial în limitele stabilite de lege. Eşti de asemenea liber să o deteşti. Eu o detest, dar sunt alături” de ea, a scris la rândul său ministrul justiţiei, Eric Dupond-Moretti.

Acuzând cu vehemenţă “un cortegiu de ură, cu care s-au confruntat deja responsabili politici de culoare sau de origine maghrebiană în ultimii ani”, asociaţia SOS Rasismul a precizat într-un comunicat că studiază “procedurile judiciare la care se poate recurge”.

Încă de vineri, Daniele Obono a acuzat pe Twitter un “rahat rasist”. “Extrema dreaptă, odioasă, proastă şi crudă. Pe scurt, egală cu ea însăşi”, a adăugat ea. Jean-Luc Mélenchon, liderul LFI, partidul din care face parte Obono, a acuzat o “hărţuire urât mirositoare” a deputatei.

Dar, a răspuns revista de opinie tot pe Twitter, “este vorba despre o ficţiune care pune în scenă ororile sclaviei organizate de africani în secolul al XVIII-lea”, “adevăr teribil pe care susţinătorii indigenilor nu vor să-l vadă”.

Citește și : Bilanțul epidemiei de COVID-19 în Italia

Un responsabil al partidului de extremă dreapta Rassemblement national, Wallerand de Saint-Just, a condamnat pe Twitter materialul, despre care a spus că este “de un prost gust absolut”. “Lupta politică nu justifică acest tip de reprezentare umilitoare şi vătămătoare a unei alese a Republicii”, a postat el.

Preşedintele Adunării Naţionale Richard Ferrand (LREM) a criticat o “reprezentare revoltătoare a unei parlamentare”, în timp ce Partidul comunist a denunţat un material “deosebit de scandalos”.

 

Tags: Daniele ObonoJean CastexJean-Luc Melenchonrasismtwitter
Categorii: Diaspora