O deputată prokurdă rănită de poliţie în timpul unei manifestaţii în sud-estul Turciei

Publicat:

O deputată prokurdă a fost rănită miercuri în cursul unei manifestaţii la Diyarbakir, în sud-estul Turciei, unde protesta împotriva excluderii anumitor candidaţi aleşi în alegerile municipale din 31 martie, potrivit AFP, potrivit Agerpres.

Aproximativ 100 de persoane s-au reunit în districtul Baglar, la Diyarbakir, pentru a protesta împotriva deciziei luate săptămâna trecută de către Înaltul comitet electoral (YSK) de a nu elibera mandate de ales local persoanelor demise prin decret-lege în cadrul vastelor epurări lansate după 2016, în pofida alegerii lor la 31 martie.


Citește și : Partidul Brexit, condus de Farage, pe primul loc în intenţiile de vot pentru alegerile europarlamentare (sondaj)

Potrivit Partidului Popular Democrat (HDP, prokurd), această măsură îi afectează pe mulţi dintre candidaţii săi, cărora YSK le-a permis totuşi să se prezinte în alegeri.

Când manifestanţii, printre care numeroşi deputaţi HDP, au dorit să citească o declaraţie, poliţia a intervenit, dispersând mulţimea cu ajutorul tunurilor cu apă.

Deputata Remziye Tosun a căzut pe o dală de beton şi a leşinat, fiind transportată la spital.

Conform unor informaţii obţinute de France Presse, parlamentara prokurdă şi-a revenit rapid în fire, dar medicii i-au depistat o fractură la coloană.

Potrivit unei responsabile HDP, partidul a cerut anularea deciziei YSK în şase districte unde candidaţii săi au câştigat în alegeri, inclusiv la Baglar.

Manifestaţii au loc zilnic împotriva acestei decizii, conform căreia un candidat situat pe poziţia a doua, în acest caz fiind vorba despre un membru al partidului aflat la putere, AKP ( Partidul Justiţiei şi Adevărului /islamo-conservator/), va fi declarat învingător.

Peste 140.000 de persoane au fost demise din funcţii publice şi din instituţii printr-un decret-lege în cadrul vastelor epurări lansate după tentativa de puci în iulie 2016, imputat de Ankara predicatorului Fethullah Gulen.

Pe lângă presupuşii susţinători ai lui Gulen, aceste epurări au vizat mediile prokurde.

Citește și : Fostul preşedinte peruan Alan Garcia a încercat să se sinucidă în timp ce poliţia îl aresta

Acuzaţi de preşedintele Recep Tayyip Erdogan că ar avea legătură cu ‘terorişti’ kurzi, numeroşi reprezentanţi ai HDP au fost arestaţi din 2016.

Mai multe zeci de primari prokurzi au fost de asemenea demişi şi înlocuiţi cu administratori numiţi de Ministerul de Interne în 2016 şi 2017.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

A amenințat o bătrână cu furculița. O moldoveancă a fost condamnată în Italia

A amenințat o bătrână cu furculița. O moldoveancă a fost condamnată în Italia O moldoveanc a fost condamnată în Italia fiind acuzată de faptul că...

Un moldovean l-a ucis pe bătrânul de care avea grijă în Italia

Un moldovean l-a ucis pe bătrânul de care avea grijă în Italia Un bărbat de 81 ani din Italia a fost omorât cu cruzime de...

Diaspora Business Forum 2024, în august, la Chișinău

Diaspora Business Forum 2024, în august, la Chișinău La sfârșitul celei de-a treia săptămâni a lunii august, la Chișinău va fi organizat Diaspora Business Forum...

Încă un moldovean acuzat de crimă în Italia. Ar fi ucis bătrânul de care avea grijă

Încă un moldovean acuzat de crimă în Italia. Ar fi ucis bătrânul de care avea grijă Încă un cetățean moldovean este acuzat de comiterea unei...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.