X

O dispută privind atribuirea ministerelor ameninţă să se transforme într-o criză constituţională în Republica Cehă

O dispută legată de atribuirea posturilor ministeriale ameninţă să se transforme într-o veritabilă criză constituţională în Republica Cehă, unde judecătorul suprem a apreciat că preşedintele Milos Zeman s-ar putea afla în situaţia de a încălca legea fundamentală a ţării, relatează dpa, potrivit agerpres.

Zeman, care trebuie să avizeze toate numirile de miniştri, dar altfel are un rol preponderent ceremonial, a refuzat să accepte o decizie a guvernului de a-l demite pe ministrul culturii, Antonin Stanek, pentru a-l înlocui cu Michal Smarda.

Citește și : Tusk îndeamnă la ‘implicarea Verzilor’ în împărţirea funcţiilor de rang înalt în UE

Preşedintele Curţii constituţionale, Pavel Rychetsky, a afirmat joi la un post local de radio că “inacţiunea” şefului statului nu este conformă Constituţiei Republicii Cehe, subliniind că preşedintele ţării are datoria, şi nu dreptul de a aproba numirile în posturi ministeriale.

Disputa vine după o decizie controversată a lui Stanek de a-l demite pe supervizorul galeriei naţionale de artă de la Praga, pe motiv de gestiune defectuoasă. Stanek însuşi s-a oferit să demisioneze la jumătatea lunii mai, dar Zeman a argumentat că acesta nu ar trebui să fie obligat să plece din cauză că a expus fapte de corupţie, după cum a relatat Radio Praha.

Atât Stanek, cât şi succesorul său numit Smarda provin din formaţiunea social-democrată CSSD, membră a guvernului de coaliţie condus de partidul populist ANO al premierului Andrej Babis.

Citește și : SUA transferă drone militare la baza de la Câmpia Turzii

CSSD a ameninţat cu plecarea din coaliţie în cazul în care nu se ajunge la o soluţie şi a convocat o reuniune de urgenţă a liderilor de partid la jumătatea acestei luni, care ar urma să fie precedată de o întâlnire “de criză” cu preşedintele Zeman.

“Ca participarea social-democraţilor la guvernare să aibă sens, acest partid trebuie să aibă dreptul de a-şi numi propriii miniştri”, a insistat liderul CSSD, ministrul de interne Jan Hamacek.

Tags: Andrej BabisCSSDMilos ZemanPavel RychetskyRepublica Cehă
Categorii: Diaspora