X

O dronă militară americană a fost doborâtă în regiunea Dhamar din Yemen

O dronă militară americană, de tip MQ-9, a fost doborâtă în regiunea Dhamar din Yemen, la sud-est de capitala Sanaa, au informat miercuri mai mulți oficiali americani, citați de Reuters, potrivit mediafax.

Oficialii au declarat, sub protecția anonimatului, că drona a fost doborâtă în seara zilei de marți. Acesta este al doilea astfel de incident petrecut în ultimele luni. În iunie, autoritățile americane anunțau că rebelii houthi au doborât o dronă a Statelor Unite cu ajutorul Iranului.

Citește și : Contactele ‘la nivel foarte înalt’ între SUA şi Venezuela vizează ‘îndepărtarea’ lui Maduro

Un purtător de cuvânt al rebelilor houthi informase anterior că forțele sale aeriene au doborât o dronă aparținând Statelor Unite.

Forțele militare americane au utilizat în mod ocazional drone pentru a lansa atacuri împotriva aripii yemenite a organizației teroriste Al Qaeda, cunoscută sub numele de Al Qaeda în Peninsula Arabă (AQAP). Această grupare a profitat în ultimii ani de războiul dintre rebelii houthi, susținuți de Iran și forțele loiale președintelui Abd-Rabbu Mansour Hadi, care se bucură de sprijinul Arabiei Saudite, pentru a-și consolida prezența în această țară.

Unul dintre oficiali a declarat că drona a fost doborâtă cu ajutorul unei rachete lansate de rebelii houthi. Acesta a mai adăugat că, deși lansarea unei drone este costisitoare, este foarte puțin probabil ca Statele Unite să răspundă acestui atac. Un alt oficial, însă, a declarat că este prea devreme pentru a stabili cine este responsabil de acest incident.

Citește și : Angela Merkel va discuta cu Boris Johnson despre un Brexit cu cât mai puţine fricţiuni

Tags: DhamardronaMQ-9Rebelii houthiYemen
Categorii: Știrile zilei