X

O eclipsă totală de ‘Super Lună’, vizibilă miercuri în regiunea Oceanului Pacific

Astronomii din regiunea Oceanului Pacific vor putea să admire miercuri seară o “Super Lună” de culoare roşie cu ocazia primei eclipse totale lunare din ultimii doi ani, informează AFP, potrivit agerpres

Acest spectacol astronomic excepţional se va produce în momentul în care Luna se va afla la perigeu, punctul cel mai apropiat de pe orbita sa în raport cu Terra. Din Pacific şi până pe coasta de vest a Statelor Unite, amatorii de astronomie vor putea să admire o Lună care va părea uriaşă şi va avea o nuanţă roşie-portocalie.

Citește și : 3,5 milioane de oameni au fost răpuşi de COVID-19

Acest eveniment rar va avea loc între orele 11:11 GMT şi 11:25 GMT, fiind vizibil în timpul serii la Sydney şi înaintea zorilor la Los Angeles, în momentul în care Luna se va afla în umbra Pământului.

În acel moment, culoarea satelitului natural al Terrei se va întuneca şi va deveni roşie, nuanţa ei semănând cu cea pe care cerul o are în timpul zorilor şi la apusul Soarelui.

Spre deosebire de o eclipsă solară, fenomenul nu prezintă niciun pericol pentru vederea umană.

Această eclipsă va fi totodată una diferită, întrucât ea va coincide cu o “Super Lună”, fenomen care se produce atunci când Luna Plină pare să fie mai mare ca de obicei, întrucât este mai apropiată de Pământ, la o distanţă de 358.000 de kilometri.

În acel moment, Luna pare cu 30% mai luminoasă şi cu 14% mai mare în comparaţie cu perioada în care ea se află în cel mai îndepărtat punct de pe orbita sa în raport cu Pământul.

“Este un eveniment foarte important”, a subliniat Andrew Jacobs, directorul Observatorului Astronomic din Sydney, unde mai mulţi amatori şi experţi se vor reuni pentru a asista la acest eveniment.

“Mă aştept să fie o noapte senină”, a adăugat el.

Evenimentul va fi difuzat totodată în direct pe internet şi 20.000 de persoane s-au înscris deja pe site-ul observatorului australian pentru a putea să îl urmărească.

Pentru cei care doresc să admire acest spectacol ceresc excepţional, Andrew Jacobs consideră că locuitorii din “Australia, Noua Zeelandă şi dintr-o mare parte din Oceanul Pacific” vor avea parte de cele mai bune imagini.

“Locuitorii de pe continentul american vor putea să observe fenomenul dimineaţa foarte devreme, dar nu vor vedea toate fazele eclipsei”, a adăugat el.

Această eclipsă totală de “Super Lună” nu va putea fi observată din Europa, Africa şi Orientul Mijlociu.

De-a lungul istoriei, eclipsele, lunare sau solare, erau considerate un fenomen de rău augur, mai ales de către incaşi.

Citește și : 25% dintre adolescenţii sud-coreeni sunt depresivi

Anumite comunităţi aborigene din Australia văd în eclipse un semn care le spune că o persoană plecată a fost rănită sau ucisă.

Pasionaţii de astronomie care vor rata spectacolul nocturn de miercuri vor trebui să aştepte până în 2033 pentru a admira următoarea “Lună sângerie”, aşa cum au denumit americanii acest fenomen celest.

Tags: los angeleslunapacificsoare
Categorii: Știrile zilei