X

O editură şi un lanţ de librării din Rusia au renunţat la doi scriitori din cauza comentariilor lor pro-ucrainene

O editură şi un lanţ de librării din Rusia au renunţat la doi scriitori din cauza comentariilor lor pro-ucrainene

Una dintre cele mai mari edituri din Rusia şi cel mai mare lanţ de librării din ţară au declarat vineri că renunţă la doi scriitori ruşi importanţi din cauza comentariilor lor pro-ucrainene şi antiruseşti, informează Reuters.

Ambii autori au făcut comentariile în cadrul unor convorbiri telefonice cu persoane despre care au crezut că sunt înalţi oficiali ucraineni. În realitate, interlocutorii acestora erau video-bloggeri şi comedianţi ruşi care şi-au făcut o carieră din a-i face de râs în mod public pe duşmanii Kremlinului, potrivit stiripesurse.ro.

Citeşte şi: Putin avertizează Chişinăul: ‘Dacă nu vrea, nu trebuie’

Autorul Dmitri Bîkov a declarat că deşi regretă uciderea ruşilor în conflictul ucrainean, nu poate da vina pe conducerea ucraineană pentru aceasta.

De asemenea, scriitorul i-a spus comediantului cu care vorbea că dacă biografia sa despre preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski va fi publicată în Ucraina, va dona toate încasările forţelor armate ale acesteia.

Un alt autor, Grigori Cihartişvili, cunoscut mai ales sub pseudonimul Boris Akunin, a descris Rusia drept o ameninţare pentru întreaga lume şi a subliniat că nu are nicio problemă cu atacurile cu drone ucrainene asupra oraşelor ruseşti.

O editură şi un lanţ de librării din Rusia au renunţat la doi scriitori din cauza comentariilor lor pro-ucrainene

Citând aceste comentarii, care au fost făcute publice săptămâna aceasta, editura AST şi lanţul de librării Chitai-Gorod au afirmat vineri, în declaraţii separate, că vor suspenda tipărirea şi, respectiv, vânzarea cărţilor lui Bîkov şi Chkhartishvili.

Citeşte şi: Alertă teroristă în Parlamentul European de la Strasbourg

Ambii autori condamnaseră anterior în mod public invazia rusă în Ucraina şi trăiesc acum în Occident, dar au în continuare dreptul la drepturi de autor din vânzările de cărţi în Rusia.
Postul de ştiri RBC din Rusia l-a citat pe Bîkov, care a declarat că cenzura cărţilor nu este ceva nou în istoria Rusiei şi că nu a fost niciodată eficientă.

“Este timpul ca ei să înţeleagă că o carte nu poate fi interzisă”, a precizat scriitorul.

Tags: Dmitri Bîkovediturikremlinlibrăriirusia
Categorii: ExterneȘtirile zilei