O enzimă mutantă ajută cancerul de prostată să devină mai agresiv (studiu)

Publicat:

Cercetătorii de la Universitatea Trent din Nottingham au descoperit felul în care o substanţă specifică joacă un rol cheie pentru a ajuta cancerul de prostată să se răspândească în organism şi să devină mai greu de tratat, informează DPA, potrivit agerpres.

Autorii noului studiu speră că descoperirea lor va oferi noi opţiuni de tratament pentru formele agresive ale cancerului de prostată.


Citeşte şi: Şoigu a vizitat trupele ruse din Ucraina – Black News

Potrivit cercetătorilor de la Universitatea Trent din Nottingham, transglutaminaza 2 (TG2), care există din abundenţă în multe celule ale corpului uman, se face vinovată de declanşarea unui proces care duce la progresia şi răspândirea acestei boli.

În Regatul Unit, cancerul de prostată este cea mai frecventă formă de cancer la bărbaţi – cu peste 52.000 de pacienţi diagnosticaţi în fiecare an.

Celulele precoce ale cancerului de prostată au nevoie de hormonul masculin androgen pentru a creşte.

Totuşi, ele pot să devină independente de androgen şi, din acest motiv, mai greu de tratat prin terapiile actuale, pe măsură ce avansează.

Autorii noului studiu sugerează că până acum nu era clar modul în care se produce acest proces.

Cercetătorii de la Universitatea Trent din Nottingham au descoperit că o formă mutantă a enzimei TG2 este produsă în exces în cazurile de cancer la prostată şi rămâne captivă în nucleele celulelor.

Acolo, ea restricţionează nivelurile de răspuns androgenic – făcând ca celulele canceroase să devină mai agresive şi independente de androgen.

Enzima mutantă sporeşte totodată sinteza de proteină Mucin-1, cunoscută pentru creşterea şi răspândirea cancerului. Mucin-1 formează o barieră mucoasă la suprafeţele celulelor, care protejează celulele canceroase, au descoperit autorii studiului.

Atunci când cercetătorii au analizat biopsiile prelevate de la pacienţi cu cancer de prostată, ei au descoperit niveluri crescute de TG2.

În baza noilor descoperiri, cercetătorii din Regatul Unit au sugerat că monitorizarea activităţii enzimei TG2 şi a proteinei Mucin-1 ar putea să ofere o nouă opţiune terapeutică împotriva cancerului agresiv de prostată.

“Am vrut să explorăm motivul pentru care anumite celule canceroase devin independente de androgen şi, ca urmare, mai agresive şi mai greu de tratat”, a declarat coordonatoarea studiului, Elisabetta Verderio Edwards, profesoară la Facultatea de Ştiinţe şi Tehnologie din cadrul Universităţii Trent din Nottingham.

Citeşte şi: Un şarpe uriaş a fost găsit lângă o parcare din Viena – Black News

“Transglutaminaza este o proteină multifuncţională în toate ţesuturile şi este implicată în multe procese. Acum am înţeles mai bine rolul ei cheie în formele agresive ale pacienţilor depistaţi cu cancer de prostată. Înţelegerea acestui proces este foarte importantă. Procesul menţionat joacă un rol cheie în capacitatea cancerului de a evita tratamentul şi, prin urmare, justifică investigaţii suplimentare referitoare la potenţiale tratamente şi terapii viitoare”, a adăugat ea.

Studiul, la care au participat şi cercetători de la Policlinica Spitalului Universitar din oraşul italian Messina, a fost publicat în revista medicală Cell Death and Disease.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Canal Regional, TV-Drochia și Media TV, sancționate cu 19 mii de lei de Consiliul Audiovizualului

Canal Regional, TV-Drochia și Media TV, sancționate cu 19 mii de lei de Consiliul Audiovizualului Posturile de televiziune Canal Regional, TV-Drochia și Media TV au...

REPORTAJ FOTO: Republica Moldova comemorează 75 de ani de la cea de-a doua operațiune de deportări

REPORTAJ FOTO: Republica Moldova comemorează 75 de ani de la cea de-a doua operațiune de deportări

Două cutremure în România în mai puţin de trei ore

Două cutremure în România în mai puţin de trei ore Două cutremure au avut loc în România, în zona seismică Vrancea, în noaptea de vineri...

BIOGRAFIE – Keir Starmer: cine este noul premier al Marii Britanii şi ce promite?

BIOGRAFIE - Keir Starmer: cine este noul premier al Marii Britanii şi ce promite? Când Keir Starmer a fost ales să conducă Partidul Laburist din...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.