X

O femeie cu dublă cetăţenie, acuzată de subminarea regimului de la Teheran, a fost internată la Psihiatrie

Nazanin Zaghari-Ratcliffe, o femeie cu dublă cetăţenie iraniano-britanică încarcerată din 2016 pentru tentativă de răsturnare a regimului din Iran, a fost transferată la Secţia de Psihiatrie a unui spital din Teheran, unde se află sub supravegherea Gardienilor Revoluţiei, a anunţat miercuri familia acesteia, potrivit AFP, transmite şi agerpres.

Potrivit unui comunicat al grupului ‘Free Nazanin’, care militează pentru eliberarea sa, femeia de 40 de ani a fost transferată luni din închisoarea din Evin la spitalul Imam Khomeini, unde tatăl ei – care a aşteptat în zadar marţi să o vadă timp de patru ore – a constatat că ea este supravegheată de către Gardienii revoluţiei, armata de elită a regimului iranian.


Citeşte şi: Camera Reprezentanţilor îl acuză pe Trump de rasism

Durata şi detalii despre tratamentul aplicat lui Nazanin Zaghari-Ratcliffe nu sunt precizate, a indicat grupul citat, menţionând că este neobişnuit ca deţinuţii politici să fie păziţi – în timpul tratamentului în spital – de către Gardienii revoluţiei şi nu de către gardieni de închisoare obişnuiţi’.

Transferul deţinutei la spital s-a făcut la recomandarea unui psihiatru, din cauza ‘deteriorării puternice’ a stării sale şi a ‘riscului ca ea însăşi să ia lucrurile în mâini’.

‘Eram în stare bună de sănătate şi bucuroasă când am venit în Iran pentru a-mi vedea părinţii’, a spus – potrivit familiei sale – Nazanin Zaghari-Ratcliffe – înainte de a fi transferată la Psihiatrie.

‘Trei ani şi ceva mai târziu, sunt trimisă într-o clinică de boli mintale. Uitaţi-vă la mine, mă aflu într-un azil’, şi-a descris ea situaţia actuală.

Rudele ei spun că nu au avut vreun contact cu ea de ‘mai mult de 36 de ore’.

Citeşte şi: Racheta descoperită în Italia a fost la un moment dat vândută de Qatar

Nazanin Zaghari Ratcliffe, manager de proiecte la Thomson Reuters Foundation – ramura umanitară a agenţiei de presă canadiano-britanice cu acelaşi nume – a fost arestată în aprilie 2016, când părăsea Iranul cu fiica ei de 22 de luni cu care venise pentru a-şi vizita familia. Acuzată că ar fi încercat să răstoarne regimul iranian, ea a fost condamnată la cinci ani de închisoare.

Cazul său a acutizat tensiunile între Iran şi Marea Britanie, care furnizează arme Arabiei Saudite, rivala regională a Teheranului, în condiţiile în care în luna mai a.c. o angajată iraniană a British Council a fost condamnată la închisoare pentru spionaj.

Tags: British CouncilEvinFree NazaninGardienii RevoluţieiIranmarea britanieNazanin Zaghari-Ratcliffespitalul Imam KhomeiniteheranThomson Reuters Foundation
Categorii: Sinteze