X

O femeie din Ucraina face ani grei de temniţă în Rusia pentru o acţiune împotriva războiului

O femeie din Ucraina face ani grei de temniţă în Rusia pentru o acţiune împotriva războiului

Un tribunal militar rus a condamnat o ucraineancă la 12 ani de închisoare, fiind acuzată că a condus la Moscova o acţiune împotriva ofensivei ruse în Ucraina, a anunţat vineri Comitetul de anchetă rus, relatează AFP, potrivit stiripesurse.ro.

Comitetul afirmă că Kristina Liubaşenko a lansat la începutul lunii mai 2023 baloane la Moscova cu steagul “Legiunii Libertate pentru Rusia”, o unitate care pretinde că este formată din luptători anti-Kremlin şi clasificată drept organizaţie “teroristă” în Rusia.

Citeşte şi: Parlamentul olandez a votat pentru deschiderea negocierilor de aderare la UE a R. Moldova – Stiripesurse.md

Potrivit sursei citate, ea a difuzat, în aceeaşi perioadă, sloganuri care denigrau forţele armate ruse prin difuzoare amplasate la ferestrele unui apartament şi ale unei camere de hotel.

O femeie din Ucraina face ani grei de temniţă în Rusia pentru o acţiune împotriva războiului

Kristina Liubaşenko a fost găsită vinovată de “participare la activităţile unei organizaţii teroriste” şi de difuzare de “informaţii false despre armata rusă”, a precizat Comitetul de anchetă într-un comunicat.

Acuzata s-ar fi alăturat “Legiunii Libertate pentru Rusia” în martie 2022, în timp ce se afla în Elveţia, apoi ea a mers la Moscova, a precizat sursa citată.

Potrivit mass-mediei independente ruse Mediazona, specializată în monitorizarea represiunilor şi declarată în Rusia “agent al străinătăţii”, Kristina Liubaşenko, în vârstă de 35 de ani, a fost nevoită să părăsească Kievul unde locuia cu familia ei după izbucnirea operaţiunii militare ruse împotriva Ucrainei, în februarie 2022.

Mamă a doi copii, această femeie, care are o mamă bolnavă şi un bunic care suferă de demenţă, s-a refugiat în Elveţia unde ar fi fost păcălită de un bărbat care “s-a prezentat drept refugiat ucrainean” şi care i-a promis bani pentru organizarea la Moscova a unei “acţiuni paşnice împotriva războiului” din Ucraina, potrivit Mediazona.

Tags: Kristina Liubaşenkorusiaucraina
Externe