X

O figură de prim-plan din partidul lui Olaf Scholz, sub focul criticilor pentru legăturile sale cu Rusia

O figură de prim-plan a Partidului social-democrat german (SPD), lidera regională Manuela Schwesig, se afla marţi sub focul criticilor pentru angajamentul său în favoarea gazoductului Nord Stream 2, acum sistat, criticii săi numind-o “slugă” a Rusiei, relatează AFP, potrivit agerpres.  

“Amestecul între guvernul regional (al Manuelei Schwesig) şi grupul public rusesc Gazprom a fost mereu dezastruos şi trebuie în cele din urmă examinat”, a declarat co-preşedintele Verzilor, Omid Nouripour, pentru cotidianul Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Citește și : Aproximativ 2,84 milioane de refugiaţi din Ucraina au ajuns în Polonia de la începutul războiului

La fel ca partidul SPD al lui Olaf Scholz şi conservatorii din CDU, Manuela Schwesig a susţinut proiectul Nord Stream 2, în special în numele locurilor de muncă din landul său Mecklenburg-Pomerania Inferioară (nord), unde are ieşire gazoductul.

Numai după invadarea Ucrainei de către Rusia Berlinul a decis să nu dea în folosinţă infrastructura menită să dubleze capacitatea de aprovizionare a Germaniei cu gaz rusesc, măr al discordiei cu Washingtonul.

Mai multe media au publicat în ultimele zile documente care ridică întrebări privind rolul Manuelei Schwesig şi al grupului Gazprom în crearea în 2021 a unei “Fundaţii pentru climă”, care ar fi permis protejarea de sancţiuni americane a companiilor implicate în construcţia Nord Stream 2.

Fostul ministru al energiei din Mecklenburg-Pomerania Inferioară, Christian Pegel, a recunoscut că a avut contacte regulate cu societatea care supervizează Nord Stream 2, privind întocmirea statutului fundaţiei.

Aceste alegaţii au provocat furia mai multor responsabili ecologişti, parteneri în coaliţia care a format guvernul condus de Olaf Scholz.

Manuela Schwesig a recunoscut că a fost “o greşeală” să susţină proiectul atât de mult timp în pofida creşterii tensiunilor cu Rusia.

“O reacţie de genul ‘vai, a fost probabil o greşeală’ nu va fi suficientă”, şi-a exprimat iritarea Omid Nouripour.

Deputata ecologistă Anton Hofreiter a estimat că guvernul regional al Manuelei Schwesig s-a făcut “sluga” Nord Stream 2 şi a Rusiei. Ea a cerut o anchetă parlamentară.

Citește și : Zelenski anunţă începutul ofensivei ruse în estului Ucrainei

Aleşii din CDU au cerut demisia demisia liderei regionale în vârstă de 47 de ani, fost ministru al familiei în coaliţia condusă de Angela Merkel.

Mai multe figuri ale SPD au fost criticate în ultimele săptămâni pentru complezenţa faţă de Rusia, în special şeful statului, Frank-Walter Steinmeier, fost ministru de externe, şi fostul cancelar Gerhard Schroeder, care întreţine legături private cu Putin şi refuză să renunţe la numeroasele sale funcţii remunerate în mari companii ruseşti.

Tags: gazpromManuela SchwesigNord Stream 2Omid Nouripour
Categorii: Diaspora