X

O fostă consilieră îl acuză pe Trump de rasism; Casa Albă califică drept “minciuni” acuzaţiile

Casa Albă a calificat vineri drept “minciuni” venind din partea unei “foste angajate nemulţumite” afirmaţiile unei foste consiliere de culoare de rang înalt care îl acuză pe Donald Trump că este rasist şi că a proferat insulte xenofobe, relatează AFP, potrivit agerpres.

Fosta candidată la emisiunea de reality show “The Apprentice”, prezentată timp de mai mulţi ani de Donald Trump, Omarosa Manigault Newman afirmă într-o carte care urmează să apară că experienţa sa la Casa Albă a făcut-o să ajungă la concluzia că preşedintele american este “rasist, intolerant şi misogin”.

Citește și : Gaza şi Israelul sunt „periculos de aproape” de un nou conflict, avertizează Uniunea Europeană

Fosta consilieră, însărcinată cu “Biroul de relaţii publice”, susţine că l-a auzit proferând insulte rasiste împotriva unui bărbat de origine filipineză, potrivit The Guardian, care a obţinut o copie.

În această carte, Omarosa Manigault Newman merge până la perioada emisiunii “The Apprentice” şi citează trei surse care afirmă că miliardarul a pronunţat cuvântul “nigger” (negrotei – n.r.) de mai multe ori şi că o înregistrare dovedeşte acest lucru.

Moştenit din perioada sclavagistă, acest cuvânt este utilizat de rapperii americani dar este perceput drept una dintre cele mai grave insulte rasiste atunci când este folosit de albi, care de multe ori se referă la el drept “cuvântul cu litera N”.

Chiar dacă nu l-a auzit direct, Omarosa Manigault explică faptul că un astfel de comportament este perfect caracteristic bărbatului alături pe care îl cunoaşte de mai mult timp, dar pe care l-a descoperit cu adevărat cu prilejul experienţei sale la Casa Albă.

“Folosirea ‘cuvântului cu N’ nu reprezenta doar modul în care vorbea ci, mai îngrijorător, modul în care mă vedea, ca pe toţi afro-americanii”, a scris ea.

Citește și : Proteste la frontiera Fâşiei Gaza cu Israelul; doi morţi și zeci de răniţi

Potrivit Washington Post, echipa de campanie a lui Donald Trump i-ar fi propus, după plecarea de la Casa Albă, un job remunerat cu 15.000 de dolari pe lună, însoţit de un contract care îi solicita tăcerea asupra tuturor subiectelor legate de preşedinte, vicepreşedinte şi familiilor lor.

Casa Albă a respins vineri aceste acuzaţii.

“În loc să spună adevărul despre tot binele pe care preşedintele şi administraţia sa îl fac pentru a face America sigură şi prosperă, această carte este plină de minciuni şi false acuzaţii”, a declarat purtătoarea de cuvânt Sarah Sanders.

“Este trist că o fostă angajată nemulţumită de la Casa Albă este pe cale să încerce să profite de aceste acuzaţii false şi încă şi mai rău că media îi furnizează acum o portavoce, după ce nu au luat-o niciodată în serios când ea nu avea decât lucruri pozitive de spus despre preşedinte, în perioada în care ea lucra pentru administraţie”, a adăugat ea.

Tags: Casa AlbaconsiliereDonald TrumpOmarosa Manigault Newmanrasist
Categorii: Știrile zilei