X

O fostă oficialitate din SUA denunță presiuni din partea administrației Trump

Secretarul american interimar pentru securitate internă, Chad Wolf, i-ar fi recomandat unui fost important colaborator al său să înceteze să mai furnizeze evaluări cu privire la ameninţarea ingerinţei ruse în alegerile prezidenţiale din 3 noiembrie şi să minimalizeze activitatea militanţilor pentru supremaţia albilor în SUA, potrivit unei plângeri a acestuia publicată miercuri, potrivit Reuters și agerpres.

Brian Murphy, fost subsecretar adjunct de informaţii din cadrul Departamentului de Securitate Internă al SUA, declară în plângere că Wolf i-a recomandat la mijlocul lunii mai să înceapă să facă în schimb evaluări asupra ameninţărilor reprezentate de ingerinţa politică a Chinei şi Iranului şi să scoată în evidenţă implicarea grupărilor de stânga în tulburările care au cuprins în vară teritoriul SUA.

Citește și: 900.000 de oameni au pierdut lupta cu coronavirusul

Această dispoziţie venea, aşa după cum Wolf i-ar fi spus lui Murphy, de la consilierul pentru securitate naţională Robert O’Brien.

Atât Casa Albă, cât şi Departamentul pentru Securitate Internă au respins respectivele acuzaţii.

‘Ambasadorul O’Brien nu a încercat niciodată să dicteze comunităţii de informaţii să se concentreze pe ameninţarea integrităţii alegerilor noastre sau pe orice alt subiect; orice sugestie contrară a unui fost angajat nemulţumit cu care nu s-a întâlnit niciodată şi nici nu a auzit de el este falsă şi defăimătoare’, a declarat purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Sarah Matthews.

Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Securitate Internă, Alexei Woltornist, a adăugat: ‘Negăm categoric că există vreun adevăr în afirmaţiile lui Murphy’.

Evaluări ale serviciilor de informaţii americane că o operaţiune de ingerinţă rusă a vizat influenţarea alegerilor prezidenţiale din 2016 în favoarea republicanului Donald Trump au umbrit o mare parte a preşedinţiei acestuia, cu o serie de anchete denunţate de Trump drept ‘mistificare’. Trump şi-a exprimat admiraţia faţă de preşedintele rus Vladimir Putin, al cărui guvern neagă orice fel de amestec în alegerile americane, notează Reuters.

Responsabili americani afirmă că Rusia, China şi Iranul lucrează pentru a influenţa alegerile prezidenţiale din 2020 în care candidează republicanul Donald Trump şi democratul Joe Biden.

În plângerea depusă în calitate de lansator de alertă, Murphy spune că a refuzat să se conformeze ordinului dat de Wolf pentru că aceasta ‘ar fi pus ţara în pericol substanţial şi specific’.

Într-o altă ocazie, în iulie, Murphy susţine că Wolf i-a spus că o notificare a serviciilor de informaţii cu privire la eforturile de dezinformare ruseşti ar trebui ‘blocată’ pentru că ‘aceasta l-ar pune pe preşedinte într-o lumină nefavorabilă’.

Murphy spune că el a ‘obiectat, afirmând că ar fi improprie ascunderea unui produs de informaţii verificat din motive de jenă politică. Ca răspuns, Wolf a luat măsuri pentru a-l exclude pe Murphy de la viitoarele reuniuni pe această temă’, se menţionează în plângere.

Murphy a depus plângerea marţi la biroul inspectorului general pentru Departamentul de Securitate Internă (DHS). Documentul a fost dată publicităţii miercuri de către Comisia pentru serviciile de informaţii al Camerei Reprezentanţilor, controlată de democraţi, urmând ca lansatorul de alertă să fie audiat mai târziu în această lună în Congres.

Plângerea conţine o serie de acuzaţii privind conduita necorespunzătoare a unor oficiali ai administraţiei Trump, indică Reuters.

Murphy afirmă că a primit instrucţiuni din partea unor înalţi responsabili DHS să se asigure că evaluările de informaţii pe care le-a făcut pentru fostul secretar Kirsten Nielsen susţin afirmaţiile Administraţiei că un număr mare de presupuşi terorişti ar fi intrat în ţară din Mexic.

El spune că a refuzat să cenzureze sau să manipuleze informaţiile din considerentul că aceasta ar reprezenta o ‘gestionare necorespunzătoare a unui program de informaţii’ şi că l-a avertizat pe unul dintre oficiali că un astfel de lucru ar constitui o infracţiune.

Potrivit lui Murphy, o evaluare a unei ameninţări interne a fost ‘ţinută’ la sertar, după ce Wolf şi Ken Cuccinelli, un alt responsabil al DHS, şi-au exprimat ‘îngrijorările’ cu privire la modul în care respectivele informaţii ‘s-ar reflecta asupra preşedintelui Trump’.

Murphy susţine că două secţiuni din evaluarea asupra ameninţărilor au fost vizate de oficiali: prima îi viza pe promotorii extremişti ai supremaţiei albilor, cealaltă privea influenţa rusă.

Citește și: Reuniune de urgență UE-Londra privind un proiect de lege controversat

Cuccinelli, spune Murphy, i-a recomandat să modifice secţiunea cu privire la militanţii supremaţiei albilor ‘într-un mod în care ameninţarea să pară mai puţin severă, precum şi să includă informaţii despre proeminenţa ‘grupărilor violente de stânga”.

El afirmă că a refuzat să se conformeze, atrăgându-i atenţia lui Cuccinelli că aceasta ar echivala cu cenzurarea de informaţii.

Angus King, membru al Comitetului pentru serviciile de informaţii din Senat, politician independent, a declarat pentru Reuters că presupusele acţiuni ale DHS descrise de Murphy ‘ar trebui condamnate pe bază bipartită’. 

Tags: alegeriAlexei WoltornistBrian MurphyChad WolfDepartamentul de Securitate Internă (DHS)Donald TrumpKen CuccinelliKirsten NielsenRobert O’BrienrusiaSUAVladimir Putin
Categorii: Știrile zilei