O fostă secretară într-un lagăr nazist din Germania care a fugit înainte de proces, prinsă în câteva ore

Publicat:

Fosta secretară în lagărul nazist Stutthof, în vârstă de 96 de ani, care a fugit înainte de procesul său pentru complicitate la omucidere în peste 10.000 de cazuri, a fost reţinută şi adusă în faţa tribunalului, a declarat joi un purtător de cuvânt al instanţei, relatează AFP şi dpa, potrivit agerpres

“Pot să spun că acuzata a fost găsită (…) Un medic va stabili capacitatea sa de a suporta detenţia, iar Curtea va determina dacă mandatul de arestare poate fi executat sau va fi scutită de acest lucru”, a afirmat purtătoarea de cuvânt a tribunalului din Itzehoe, Frederike Milhoffer.


Citește și :  Cehia cumpără din Franţa TUNURI de artilerie în valoare de sute milioane de euro

Inculpata era aşteptată să apară în instanţă joi, la ora locală 10.00 (08.00 GMT), pentru a fi judecată pentru rolul său în uciderea a 10.000 de oameni în timp ce era secretară a comandantului SS al lagărului Stutthof.

Când femeia nu a apărut în instanţă, preşedintele instanţei a emis un mandat de arestare pe numele ei şi a precizat că audierea va putea avea loc numai după evaluarea capacităţii inculpatei de a face faţă procedurii.

“Acuzata a fugit (…), un mandat de arestare a fost emis” pe numele ei, a anunţat preşedintele instanţei, Dominik Gross, în faţa Curţii de Justiţie din Itzehoe, în nordul Germaniei.

“Ea a părăsit căminul (pentru persoane vârstnice) în această dimineaţă. A luat un taxi”, a precizat la rândul său Frederike Milhoffer.

În vârstă de 18-19 ani la data faptelor incriminate, nonagenara Irmgard Furchner, care locuieşte în prezent într-un cămin pentru persoane vârstnice lângă Hamburg, a lucrat ca dactilografă şi secretară a comandantului lagărului nazist, Paul Werner Hoppe, din iunie 1943 până în aprilie 1945.

În acest lagăr ce se afla în apropiere de Gdansk au murit 65.000 de oameni, “deţinuţi evrei, partizani polonezi şi prizonieri de război sovietici” fiind sistematic asasinaţi, potrivit Parchetului.

Citește și : Rusia înregistrează un record de decese zilnice asociate covid

Acest proces ar trebui să fie urmat, o săptămână mai târziu, de cel al unui bărbat de 100 de ani, fost gardian în lagărul nazist din Sachsenhausen, lângă Berlin.

Niciodată până acum, Germania, care multă vreme nu s-a grăbit să-i găsească pe aceşti criminali de război, nu a judecat foşti nazişti atât de vârstnici.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Încă un moldovean acuzat de crimă în Italia. Ar fi ucis bătrânul de care avea grijă

Încă un moldovean acuzat de crimă în Italia. Ar fi ucis bătrânul de care avea grijă Încă un cetățean moldovean este acuzat de comiterea unei...

Un moldovean este acuzat în Italia că şi-a strangulat iubita şi apoi a aruncat-o de la balcon

Un moldovean este acuzat în Italia că şi-a strangulat iubita şi apoi a aruncat-o de la balcon Angelina Soares De Souza, o femeie de 46...

350 de șacali din Delta Dunării vor fi împușcați pentru a limita pagubele

350 de șacali din Delta Dunării vor fi împușcați pentru a limita pagubele Ca urmare a sesizărilor repetate din partea populației locale cu privire la...

Atac armat la o nuntă în Franța: Un mort și cinci răniți

Atac armat la o nuntă în Franța: Un mort și cinci răniți O persoană a fost ucisă și cinci rănite, trei dintre ele grav, în...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.