O fotografie a ucigaşului lui Samuel Paty, găsită în telefonul autorului atacului de la Nisa

Publicat:

O fotografie a ucigaşului islamist al profesorului francez Samuel Paty şi un mesaj audio care numea Franţa “ţară de necredincioşi” au fost găsite în telefonul autorului atacului soldat cu trei morţi în basilica din Nisa la sfârşitul lui octombrie, a anunţat vineri parchetul naţional antiterorist francez, relatează AFP, scrie agerpres.

Cercetarea telefonului tunisianului Brahim Aouissaoui, împuşcat de mai multe ori de poliţişti şi a cărui “pronostic vital rămâne ameninţat”, a dus şi la descoperirea de “fotografii legate” de gruparea Stat Islamic (SI), a adăugat parchetul, care a deschis o procedură judiciară în special pentru “asasinate şi tentative de asasinate în legătură cu o întreprindere teroristă”.


Citește și : Google, amendată în Turcia cu 25 milioane de dolari pentru abuz de publicitate online

“În acest stadiu al investigaţiilor, nu s-au identificat contacte operaţionale ale interesatului susceptibile să-i fi facilitat trecerea la acţiune”, precizează parchetul, care menţionează că se va verifica dacă “el a beneficiat de complicitatea sau de susţinerea cuiva în planul său criminal în Franţa, Italia sau Tunisia”.

Atacatorul, născut în martie 1999 şi care a fost testat pozitiv la COVID-19, este spitalizat în “regiunea pariziană” şi rămâne în stare proastă, potrivit parchetului.

Anchetatorii, care au găsit în telefoanele sale o fotografie cu Abdullakh Anzorov, autor al decapitării, pe 16 octombrie, a lui Samuel Paty în regiunea pariziană, au putut să-i urmărească traseul de la plecarea lui Tunisia, cu o navă, pe 19 septembrie.

Sosit pe insula Lampedusa a doua zi, Brahim Aouissaoui a fost plasat în carantină pe o navă până la 9 octombrie, dată la care a debarcat la Bari şi a primit imediat un ordin de a părăsi teritoriul italian.

El a petrecut apoi 14 zile în Sicilia între 12 şi 26 octombrie, înainte de a veni la Roma pe 27 dimineaţă şi a pleca la Nisa în seara aceleiaşi zile.

Citește și : Casa Albă se pregăteşte pentru un al doilea mandat al lui Donald Trump

Două zile mai târziu, el a ucis cu un cuţit doi credincioşi şi pe paracliserul bisericii Notre-Dame-de-l’Assomption din Nisa, iar apoi a fost împuşcat de poliţişti şi rănit grav.

Acest atac este al treilea comis în Franţa de la republicarea, la începutul lui septembrie, a caricaturilor cu profetul Mahomed în săptămânalul satiric francez Charlie Hebdo.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

O fetiţă de 3 ani din Moldova a fost găsită pe un şantier din Italia

O fetiţă de 3 ani din Moldova a fost găsită pe un şantier din Italia O fetiță de 3 ani din R.Moldova a fost găsită...

Pfizer va testa în studii clinice un medicament oral pentru slăbit

Pfizer va testa în studii clinice un medicament oral pentru slăbit Grupul farmaceutic american Pfizer va testa în studii clinice o versiune modificată a unui...

Studiu: Cum sunt manipulați oamenii ca să nu renunțe la abonamentele pentru aplicații și site-uri?

Studiu: Cum sunt manipulați oamenii ca să nu renunțe la abonamentele pentru aplicații și site-uri? Studiu FTC: Majoritatea aplicațiilor și site-urilor web cu abonament practică...

UE amenință platforma X cu o amendă uriașă. Ce legi încalcă rețeaua socială a lui Elon Musk

UE amenință platforma X cu o amendă uriașă. Ce legi încalcă rețeaua socială a lui Elon Musk Platforma X, fostă Twitter, a lui Elon Musk...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.