X

O furtună din Pacific creşte în intensitate şi devine primul super-taifun al anului

Vânturi puternice şi valuri înalte s-au abătut luni asupra estului Filipinelor când cel mai puternic taifun înregistrat vreodată în aprilie a traversat Oceanul Pacific, determinând autorităţile să emită avertismente de viituri şi alunecări de teren în arhipelag, informează Reuters, potrivit agerpres.

Peste 60.000 de persoane au fost evacuate din zonele de coastă.

Citeşte şi: UE şi SUA vor o soluţie de compromis în Georgia

Centrul taifunului Surigae, sau Bising, aşa cum este cunoscut la nivel local, nu este aşteptat să atingă uscatul, însă cu diametru de 500 de kilometri şi vânturi care pot ajunge până la 195 de kilometri pe oră, acest prim super taifun din 2021 prefigurează un sezon aglomerat de furtuni pentru regiune anul acesta, avertizează experţii.

Oamenii de ştiinţă susţin că datele arată că furtunile, numite taifunuri, cicloane sau uragane în diferite părţi ale lumii, devin din ce în ce mai puternice din cauza încălzirii globale.

Citeşte şi: Ruşii răspund cu aceeaşi monedă şi expulzează 20 de diplomaţi cehi – Black News

Filipine se confruntă anual cu 20 de furtuni tropicale. Anul trecut, cel mai puternic taifun al anului, Goni, a lovit ţara însoţit de rafale de până la 310 kilometri pe oră. Goni a ucis 25 de persoane şi a dus la evacuarea altor peste 345.000.

Între timp, Taiwanul speră că Surigae va aduce atât de necesara ploaie pentru a atenua seceta. Cu toate acestea, meteorologii prognozează că taifunul se va îndepărta de Taiwan, aducând ploaie doar în partea de nord a insulei mai târziu în această săptămână.

Tags: BisingfilipinefurtunaOceanul PacificSurigaetaifuntaiwan
Categorii: Știrile zilei